Industria şi-a luat un mic concediu: comenzile noi au scăzut în iulie cu 1,9%, iar afacerile cu 3,3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria şi exporturile au fost pilonii economiei în ultimii ani, dar acum industria începe să aibe probleme
Industria şi exporturile au fost pilonii economiei în ultimii ani, dar acum industria începe să aibe probleme

Cifra de afaceri din industria a scăzut în luna iulie cu 3,3% faţă de aceeaşi lună din 2015, în vreme ce comenzile din industria prelucrătoare au înregistrat un recul de 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna iulie 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au scăzut cu 1,9%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-8%), industria bunurilor de uz curent (-5,2%) şi industria bunurilor intermediare (-4,1%)“, se precizează în raportul INS. 

Singurul domeniu în care s-a înregistrat o creştere a comenzilor noi în iulie a fost industria industria bunurilor de capital, un avans de 0,5%.

În luna iunie, comenzile noi avansaseră cu 17,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cel mai mare avans din ultimii doi ani.

Comenzile noi din industria de prelucrare reprezintă un indicator al tendinţei în activitatea industrială, indicând industriaşilor, dar şi analiştilor în ce măsură activitatea are şanse să crească sau să scadă în perioada următoare. 

De asemenea, cifra de afaceri a companiilor din industrie a scăzut, în a şaptea lună a acestui an, cu 3,3% faţă de luna iulie 2015, cel mai mare declin din acest an, în condiţiile în care industria extractivă continuă să se contracteze puternic, mai arată datele INS.

Scăderea afacerilor înregistrată în iulie este primul declin din ultimele şase luni.

În luna iunie, afacerile din industrie au crescut cu 3,2% faţă de aceeaşi lună din 2015, după un avans de 5,6% în mai.

Cumulat pe primele şapte luni din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. 

„Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria energetică (-33,5%) şi industria bunurilor intermediare (-4,5%). Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,1%), industria bunurilor de capital (+1,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,7%)“, se arată în raportul INS. 

Datele INS arată că cele mai mari creşteri ale afacerilor din luna iulie s-au înregistrat, faţă de aceeaşi lună din 2015, la fabricarea altor mijloace de transport în afară de cele rutiere (+23,3%), la fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (+20%) şi la alte activităţi industriale (+10,9%).

În sectorul extractiv, afacerile s-au prăbuşit în luna iulie cu 94,3% faţă de a şaptea lună din 2015 în extracţia minereurilor metalifere, cu 46,6% în extracţia cărbunelui şi cu 47,2% în extracţia petrolului şi a gazelor naturale. 

Comparativ cu luna iunie, afacerile din industrie au scăzut în iulie cu 4%.

În 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4% comparativ cu anul precedent, cel mai mare avans, de 8,8%, fiind înregistrat în industria bunurilor de capital. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite