Apare riscul unei noi bule imobiliare. Locuinţele se scumpesc, în ciuda pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile locuinţelor cresc în toată Europa/, FOTO: Shutterstock
Preţurile locuinţelor cresc în toată Europa/, FOTO: Shutterstock

Economiile Europei se confruntă cu o nouă ameninţare ca urmare a pandemiei coronavirusului - bulele imobiliare. Deşi estimările specialiştilor arătau că preţurile locuinţelor vor rămâne stabile sau chiar vor scădea în timpul pandemiei, acest lucru nu s-a întâmplat, scrie Politico.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, în Stockholm, două proprietăţi din anii 1930 din suburbia Södra Ängby, au fost listate pentru 1,4 milioane de euro fiecare iar în Hässelby, la marginea nord-vestică a oraşului, o casă cu vedere la lac a fost listată la 1,5 milioane de euro, transmit datele preluate de Economedia.

Preţurile medii ale proprietăţilor în Suedia au crescut cu 19% în ultimele 12 luni, potrivit unui raport recent. Scumpirea este mai accentuată pentru case decât pentru apartamente – 23% faţă de 12%.

Situaţia din Suedia este ilustrativă pentru o tendinţă mai largă ce are loc în toată Europa, care i-a luat prin surprindere pe factorii de decizie politică.

În Olanda, preţurile au crescut cu 15% în ultimul an, în timp ce în Austria creşterea a fost de 12%. În Germania, preţurile au crescut cu 11%, iar în Marea Britanie, cu 10%.

Banca elveţiană UBS a evidenţiat oraşele München, Frankfurt, Paris şi Amsterdam ca fiind expuse riscului de bule pe piaţa imobiliară, iar Stockholm şi Londra par a fi supraevaluate.

În acelaşi timp, multe bănci centrale naţionale au continuat să arunce mai mult combustibil pe foc, menţinând ratele dobânzilor la valori minime record pentru a ajuta companiile să supravieţuiască.

Acest lucru a contribuit, de asemenea, la ieftinirea costurilor de împrumut pentru familiile care doreau să-şi îndeplinească visul de a cumpăra o casă.

Îngrijorarea este acum că, pe măsură ce economiile îşi revin, băncile centrale vor trebui să crească ratele dobânzii pentru a înăbuşi creşterea, iar cumpărătorii de case s-ar putea găsi cu datorii pe care nu le pot plăti. Dacă ar restrânge apoi cheltuielile, asta ar afecta redresarea economiei. Dacă trebuie să-şi vândă noile case, asta ar duce la o bulă imobiliară.

Una dintre primele bănci care a început să retragă din măsurile de stimulare a fost banca centrală a Islandei, care săptămâna trecută şi-a majorat dobânda cu 0,25 puncte procentuale la 1 la sută.

În analiza stabilităţii financiare din mai, Banca Centrală Europeană a spus că, deşi creşterea preţurilor locuinţelor a variat în cele 19 ţări care utilizează euro, preţurile au fost pe o tendinţă ascendentă.

În perioada ianuarie-martie 2021, valorile de listare ale proprietăţilor rezidenţiale din România (apartamente, dar şi case) au consemnat un avans trimestrial specific unor condiţii normale de piaţă.

Toate cele 11 mari oraşe (cu peste 200.000 de locuitori) din România, monitorizate constant de Analize Imobiliare au înregistrat, în primul trimestru din 2021, majorări ale preţului mediu solicitat la vânzarea unui apartament. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când marjele de creştere se situau, cu o singură excepţie, sub pragul de 2%, la începutul lui 2021 mai multe centre regionale au reuşit să depăşească acest prag.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite