ILO: Aproape 13% din tinerii din întreaga lume vor fi şomeri, până în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata şomajului în rândul tinerilor va continua să crească în mod constant la nivel mondial, până în 2017, în contextul în care criza din zona euro va afecta nu doar statele dezvoltate, ci şi pe cele aflate în dezvoltare, arată cea mai recentă analiză a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), publicată marţi.

Noile prognoze arată că rata şomajului în rândul tinerilor în ţările cu economii dezvoltate o să scadă treptat de la 17.5%, în acest an, la 15.6%, în anul 2017. Chiar şi cu această reducere, procentul rămâne în continuare mai ridicat decât cel înregistrat în anul 2007, înainte de criză – 12,5%.

În plus, impactul crizei din zona euro este aşteptat să se extindă dincolo de Europa şi să afecteze economiile din Asia de Est şi America Latină, relevă studiul ILO.

În Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu, rata şomajului în rândul tinerilor este proiectată să rămână la valori ce depăşesc 25%, în următorii ani, însă am putea asista chiar la creşteri în anumite părţi ale acestor regiuni.

Şomaj în creştere la nivel mondial până în 2017

La nivel global, rata şomajului în rândul tinerilor va ajunge la 12,9% în 2017, cu 0,2% mai mult faţă de rata estimată pentru finele lui 2012, mai arată analiza instituţiei.

„În mod ironic, numai în cazul ţărilor dezvoltate economic se aşteaptă o scădere a ratei şomajului în rândul tinerilor pentru următorii ani, dar asta vine după cea mai mare creştere înregistrată la nivelul tuturor regiunilor de la debutul crizei”, a spus Ekkehard Ernst, principalul autor al studiului şi şeful Departamentului de Previziuni despre Angajare al ILO.

În mare parte, această scădere statistică a ratei şomajului nu se datorează îmbunătăţirii pieţei forţei de muncă, ci mai degrabă numărului mare de tineri descurajaţi care nu mai intră pe piaţa muncii deloc şi ca atare nu apar înregistraţi oficial ca şomeri.

Pregătirea tinerilor angajaţi, ”protecţie împotriva stresului economic”

Chiar şi în ţările care dau primele semne de redresare a situaţiei locurile de muncă pentru tineri şi unde sunt scoase pe piaţă noi locuri de muncă, mulţi tineri şomeri spun în continuare că este dificil să-şi găsească un loc de muncă.

Dificultăţile întâmpinate de tineri reflectă calitatea generală slabă a forţei de muncă pe pieţele din întreaga lume. De exemplu, este posibil ca un muncitor în construcţii al cărui loc de muncă a fost afectat de criza economică să nu aibă abilităţile necesare pentru joburile disponibile pe piaţa muncii.

„Sistemele care utilizează garanţii şi care pun accentul pe pregătirea tinerilor pentru un loc de muncă i-ar putea ajuta pe tinerii şomeri, oferind o protecţie împotriva stresului economic”, a adăugat Ernst.

Potrivit raportului, aceste garanţii la locul de muncă pentru tineri pot avea un cost limitat - mai puţin de o jumătate de procent din PIB în rândul ţărilor europene.

„În timp ce finanţele publice sunt limitate, acestea pot părea ca o povară, dar costurile vor fi mai mici decât costurile suplimentare generate de tinerii şomeri care pierd permanent locuri de muncă”, a concluzionat expertul ILO.

Apel internaţional la acţiune

La conferinţa sa anuală din iunie 2012, ILO a adoptat o rezoluţie imediată, direcţionată şi reînnoită pentru a face faţă crizei ocupării forţei de muncă pentru tineri.

Rezoluţia oferă un portofoliu de măsuri încercate şi testate în cinci domenii: politici macro-economice, de angajare, politicile pieţei forţei de muncă, antreprenoriat pentru tineri şi drept. Iniţiativa subliniază nevoia de echilibru, coerenţă şi complementaritate între măsurile politice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite