Idei de afaceri la munte. Cum poţi face bani la mai mică sau mai mare altitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La munte, fiecare palmă de loc oferă o oportunitate de afaceri
La munte, fiecare palmă de loc oferă o oportunitate de afaceri

Idei de afaceri la munte. Muntele oferă nenumărate posibilităţi de relaxare şi de petrecere a timpului liber, dar şi o sumedenie de oportunităţi de afaceri. Vă propunem câteva idei de afaceri la munte.

Ca specific, în zona montană se desfăşoară activităţi de producţie sau servicii care au în centru omul, persoana, familia.

De asemenea, dimensiunea relativ mică a afacerii este specifică marilor altitudini.

Şi, aşa cum spun oamenii muntelui, este nevoie de pasiune pentru a dezvolta un business la înălţime, iar noi facem o scurtă trecere în revistă a variantelor de deschidere a unei afaceri la munte.

Idei de afaceri la munte. Prima opţiune: turismul

Muntele este un loc în care se vine mai mult în vizită şi mai puţin un spaţiu în care se locuieşte.

Aici este cel mai mare decalaj între populaţia localnică (sub 20%) şi populaţia trecătoare, vizitatoare (peste 80%).

De aici rezultă că turismul sau serviciile specifice pentru turism ar trebui să fie prima opţiune când ne alegem un sector de activitate pentru afacerea noastră de la munte.

Desigur, o pensiune turistică ar fi ideală, dar este recomandabil ca acea pensiune să propună şi un anumit specific. În ultimii ani, au avut succes pensiunile care au oferit, pe lângă cazarea şi masa vizitatorilor, şi ceva inedit.

Turismul de aventură, spre exemplu, se află pe lista de idei de afaceri la munte: câteva tiroliene în apropierea pensiunii, bărci pneumatice pentru un rafting pe râu, echipament de căţărare, chiar o mlaştină pentru fotbal în nămol – pensiunea cu astfel de dotări poate deveni rapid un loc de neuitat.

Alt exemplu: ofertele inedite de spa, băile în zer sau chiar în lapte, somnul în fân, participarea la activităţile gospodăreşti (cum ar fi mulsul vacilor sau distribuirea de hrană animalelor), lecţiile de călărie cu ponei au fost tot atâtea idei care i-au încântat pe turişti şi – în consecinţă – le-au umplut buzunarele cabanierilor.

Tot la munte se pot organiza şi tabere de creaţie pentru artişti, trebuie doar să aveţi spirit organizatoric, să cunoaşteţi unele trasee cu potenţial peisagistic şi să identificaţi posibilii sponsori, de regulă cumpărători ai creaţiilor astfel rezultate.

Nu uităm, desigur, că în sezonul alb muntele este principala atracţie turistică.

De la amenajarea unei pârtii la prepararea de gustări pentru schiori, oportunităţile de business în acest sezon sunt practic infinite.

Trebuie doar să analizăm fiecare domeniu schiabil în parte, să vedem ce-i lipseşte şi găsim automat oportunitatea.

Idei de afaceri la munte. Colectare şi procesare locală

La munte şi în localităţile din apropiere există foarte mulţi oameni care îşi câştigă existenţa de pe urma pădurii. Sunt culegătorii de fructe, de ciuperci, de diverse plante medicinale, care de multe ori sunt nevoiţi să stea cu marfa culeasă pe marginea drumurilor, pentru a o vinde.

Construind o fabrică de procesare (de dulceţuri, de murături, de ceaiuri etc.) dotată cu un centru de colectare a trufandalelor pădurii, avem toate şansele – pentru că lucrăm la prima mână, în imediata apropiere a culegătorilor – să obţinem profituri rezonabile.

Idei de afaceri la munte. Atenţie la turismul de creastă!

Turiştii cu adevărat pasionaţi de munte sunt cei care frecventează zonele înalte, vârfurile şi crestele, având asupra lor doar strictul necesar pentru câteva zile, într-un rucsac care ar trebui să fie pe cât posibil mai uşor.

O afacere – unitate de alimentaţie publică, dacă nu chiar o cabană – amplasată strategic chiar la confluenţa marilor trasee montane are mai multe şanse de succes dacă vine, obiect cu obiect, în întâmpinarea turiştilor de creastă.

Într-un cuvânt, afacerile de la munte trebuie să se axeze pe nevoile personale ale fiecărui vizitator în parte şi să-şi trateze regeşte clienţii pentru a-şi face loc în dificilul mediu economic local.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite