IAR Braşov vrea să atragă de pe bursă 12 milioane euro pentru modernizarea producţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IAR Braşov va deveni furnizor pentru noul elicopter SuperPuma MK1, pe care Airbus Helicopters în va produce în România
IAR Braşov va deveni furnizor pentru noul elicopter SuperPuma MK1, pe care Airbus Helicopters în va produce în România

Compania de stat pentru reparaţii şi mentenanţa aeronavelor IAR Braşov (IARV) ar putea atrage de pe bursa de la Bucureşti 11-12 milioane de euro pentru modernizarea şi achiziţia unor utilaje, dacă va deveni furnizor pentru noua fabrică pe care Airbus Helicopters o va construi în judeţul Braşov.

În octombrie, Airbus Helicopters va începe construcţia unei noi fabrici în localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, pe un teren pus la dispoziţie de IAR. Compania din Braşov vrea să obţină mai multe contracte pentru furnizarea unor componente, cum ar fi părţi de structură şi cablaje electrice.

Societatea de stat va analiza în acest context nevoia de modernizare a unor utilaje, a afirmat directorul general al IAR Braşov, Neculai Banea, într-o conferinţă de presă organizată marţi cu ocazia transferului companiei pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„O parte din bani ne gândim să-i atragem de pe bursă. Ne gândim la 11-12 milioane de euro. E vorba de achiziţia unor utilaje şi modernizarea altora“, a declarat Banea.

Atragerea de finanţări cu costuri reduse este principalul avantaj al trecerii pe piaţa reglementată a BVB, iar compania vrea ca acest instrument să devină o pârghie importantă în dezvoltarea societăţii, se arată într-un comunicat al IAR Braşov.

IAR Braşov a debutat marţi pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, în urma transferului de pe piaţa Rasdaq, administrată tot de BVB. 

Transferul a fost decis de acţionarii IAR în luna februarie a acestui an, iar la începutul lunii iulie compania a primit aprobarea din partea Consiliului de Administraţie al BVB.

Statul, principalul acţionar

Peste 72% din acţiunile IAR Braşov sunt deţinute de stat (Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului - 64,89% şi Ministerul Muncii - 7,3%), iar restul de aproape 28% din acţiuni sunt deţinute de investitori.

La cea mai recentă cotaţie de pe bursă a acţiunilor IAR Braşov, de 4,799 lei pe unitate, compania are o capitalizare de 90,6 milioane de lei.

Cifra de afaceri a IAR Braşov a crescut anul trecut de aproape trei ori, de la 35,4 milioane de lei în 2013 la 101,7 milioane de lei, după ce sumele alocate de Guvern Ministerului Apărării au crescut, în contextul crizei din Ucraina. Profitul a urcat de aproximativ trei ori în intervalul analizat, de la 1,67 milioane de lei la 5,7 milioane de lei.

Fabrica IAR Braşov, înfiinţată acum 90 de ani, a produs până în 1945 peste 1.000 de avioane de diferite tipuri, iar după cel de-al doilea Război Mondial a fost transformată în unitate de producţie de tractoare. În 1968, fabrica de avioane a fost redeschisă sub numele ICA Braşov şi s-a specializat în producţia de elicoptere în parteneriat cu Aerospatiale Franţa, în prezent subsidiară a Eurocopter.

Proiect comun cu Airbus pentru elicoptere SuperPuma

Acţionarii IAR Braşov au hotărât, la mijlocul anului trecut, să pună la dispoziţia Airbus Helicopters un teren de 15.000 de metri pătraţi pentru producţia de elicoptere Super Puma în România.

Pe terenul respectiv, Vadstena, firma înregistrată de Airbus Helicopters în România, avea planificat să construiască o hală industrială în suprafaţă de 8.550 de metri pătraţi, destinată proiectului pentru producerea elicopterelor de tip SuperPuma MK1 în România.

Airbus Helicopters, denumită anterior Eurocopter, are aproximativ 23.000 de angajaţi la nivel mondial, şi este prezentă în România prin Eurocopter România, unde deţine 51% din acţiuni, diferenţa fiind controlată de IAR.

Eurocopter România, creată în 2002, a dezvoltat activităţi legate de piaţa civilă şi militară şi este principalul centru industrial din cadrul grupului care execută lucrări de reparaţie/revizie şi modernizare pentru elicopterele Puma şi Alouette de pe piaţa mondială.

Din 2008, Eurocopter România a lansat activităţile pentru elicopterele Super Puma, asigurând lucrările aferente de întreţinere, reparaţiile capitale şi upgrade-urile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite