Heiuș: 300.000 de firme nu au cont bancar. Din păcate „șpaga” încă funcționează printre inspectori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a declarat duminică că în urma unor verificări preliminare a reieșit că 300.000 de firme nu au niciun fel de cont bancar.

Lucian Heiuș, președintele ANAF. Foto Inquam Photo
Lucian Heiuș, președintele ANAF. Foto Inquam Photo

Verificările preliminare ale inspectorilor ANAF au scos la iveală faptul că aproximativ 300.000 de firme din cele 1,6 milioane de societăți nu au niciun fel de cont bancar. Cum îți poți derula activitatea fără să ai cont bancar?!”, a declarat șeful Fiscului la Digi24.

Întrebat dacă la nivelul ANAF mai funcționează „șpaga” șeful Fiscului a spus că „din păcate, da”.

Există încă astfel de cazuri, ați văzut chiar în acest an, 6-7 inspectori au fost arestați după ce s-a demonstrat că încasau diferite sume de bani pentru a nu face controale sau pentru a-i anunța pe cei vizați că se vor face controale asupra lor”, a spus Heiuș.

Întrebat cum pot fi evitate astfel de situații, el a răspuns că nu mai trebuie să meargă nimeni în control fără ca în spate să existe o analiză de risc din care să rezulte clar că sunt întrunite elemente, care să justifice controlul. Heiuș a adăugat că poți reduce tentația reducând la maximum contactul dintre inspectori și agenții economici.

"Cu cât reușim sa digitalizăm mai repede, să avem acces direct din biroul inspectorului la contabilitatea firmei cu atât vom reduce mai mult contactul direct dintre inspectori si contribuabili. Nu e un fenomen de masă. O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF, unde majoritatea sunt oameni cinstiți, dedicați profesiei. Din păcate mai există și asemenea oameni. Exista o Direcție de integritate în care implementăm anumite proceduri, scopul e să identificăm persoanele predispuse spre asemenea fapte, să creăm proceduri ca să evităm ca o persoană să fie tentată. De exemplu, o echipă de control, formată din două persoane, ar trebui ca la șase luni să se schimbe, să nu existe o relație prea apropiată, de prietenie, în acest sens. Mi-aș dori ca pentru obținerea unei eșalonări la plată, de exemplu, să nu mai fie nevoie ca contabilul, cetățeanul, să ajungă în contact cu Fiscul, să pui datele în program electronic și să se transmită datele ca să se aprobe, iar calculul să îl facă computerul, nu omul", a explicat președintele ANAF.

500.000 de persoane fizice nu declară corect veniturile la Fisc

Anterior, Lucian Heiuș a spus că în urma controalelor demarate în vara acestui an au fost descoperite 500.000 de persoane fizice care au diferențe de cel puțin 50.000 de lei între veniturile reale și cele declarate.

„Rezultatele acestor controale se vor vedea spre sfârșitul anului. Estimăm că sumele de recuperat ca impozit pe veniot depășesc 1 milion de euro”, a precizat șeful ANAF.

Acesta a spus că probabil a deranjat pe cineva având în vedere că aproape zilnic primește mesaje de amenințare, de pe cartele prepay.

Întrebat dacă a sesizat organele de cercetare abilitate să investigheze aceste SMS-uri care conțin amenințări șeful ANAF a răspuns: „Nu am făcut nicio sesizare. Nu mă sperii eu așa ușor”

ANAF a găsit milioane de lei diferenţă între sumele declarate de persoane fizice şi plata taxelor, după cum a anunţat luni Lucian Heiuş, şeful instituţiei, enumerând câteva dintre cele mai importante situaţii.

În luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de ANAF pe zona controalelor la persoane fizice, a declarat Lucian Heiuş, preşedintele Fiscului, într-o conferinţă de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite