Hainele de marcă pentru copii se vând bine în franciză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până acum cinci-şase ani hainele pentru copii erau alese după un singur criteriu - roz pentru fetiţe şi albastru pentru băieţei - astăzi, părinţii caută linii vestimentare de

Dacă până acum cinci-şase ani hainele pentru copii erau alese după un singur criteriu - roz pentru fetiţe şi albastru pentru băieţei - astăzi, părinţii caută linii vestimentare de ultimă modă pentru "pitici". Fustiţe mini marca Prada, jeansi şi încălţări franţuzeşti, marca Sergent Major, sunt produse destul de scumpe care au intrat sau şi-au anunţat intenţia de a intra şi pe piaţa românească. Cu minimum 150.000 de euro îţi poţi deschide un magazin cu haine pentru copii în franciză, o afacere foarte la modă în momentul de faţă.

Sergent Major, o firmă franţuzească celebră, îşi va deschide în următoarea perioadă magazine de tip franciză şi în România. În ţară există deja câteva branduri de modă pentru copii - MotherCare din Marea Britanie, Z - Franţa, Caribu - Spania, Premaman - Belgia, Matou France - Franţa, Original Marines - Italia sau Zara - Spania, ultimele două având doar segment de "copii" în colecţiile integrale.

"Firmele străine din domeniu se arată din ce în ce mai interesate de a pătrunde şi pe piaţa românească şi în mod cert această tendinţă se va accentua după intrarea României în UE", consideră Adriana Gioada, consultant în departamentul Recrutare şi Brokeraj, din cadrul companiei CHR Consulting. Gioada consideră că clientul final a devenit tot mai exigent şi în ceea ce priveşte calitatea, modelele şi marca produselor destinate copiilor şi apartenenţa acestora la "lumea modei", nemaifiind satisfăcuţi doare de "cumpărătura de haine", oricum ar fi acestea.

Franciza, soluţia profitabilă pe piaţa magazinelor pentru copii

Afacerile din domeniul textilelor pot fi foarte profitabile, dar, în acelaşi timp, sunt şi riscante. Cosmina Oprescu, director general al societăţii producătoare de haine pentru copii "Super Bebe", a investit peste 200.000 de euro într-o făbricuţă de 80 de metri pătraţi şi nu preconizează să-şi amortizeze investiţia în mai puţin de trei-patru ani. Am avut ambiţia să creez eu hainele, să îmi construiesc un brand, motiv pentru care nu am ales franciza, spune Oprescu. Deşi a cheltuit mai mulţi bani şi şi-a asumat un risc mai mare, Cosmina Oprescu continuă să creadă în visul ei. "Nu ştiu dacă am făcut alegerea potrivită, însă o franciză nu mi-ar fi plăcut.

Adriana Gioada o contrazice: "Franciza, ca metodă comercială, propune antreprenorului pregătit să demareze o afacere o "cale bătătorită", o reţetă deja testată pe piaţă, care şi-a dovedit viabilitatea şi, desigur, succesul. Cel puţin în acest domeniu, franciza este soluţia cea mai profitabilă.

Achiziţia unei francize îl scuteşte pe francizat de eforturile de a identifica şi a soluţiona singur toate aspectele pe care le implică inaugurarea unei afaceri de gen, dar şi operarea ei ulterioară (în speţă: coelcţii, comenzi, gestiune etc.)

Laura Lazăr este un designer care se bucură de notorietate în lumea modei din România. Nu face haine pentru copii, însă consideră că această piaţă este în dezvoltare şi reprezintă o oportunitate pentru designeri. "Nu m-am gândit să creez linii vestimentare pentru copii. Oricum, astăzi, este mai la modă să ai căţel şi mai curând aş crea haine pentru câini; ar fi mai profitabil", crede Laura Lazăr.

În ceea ce priveşte franciza, Lazăr spune că şi în acest caz riscurile sunt la fel de mari. "O franciză se obţine destul de greu, ţi se impun spaţii mari şi, în plus, eşti obligat să achiziţionezi toate colecţiile mărcii respective. Dacă o singură colecţie dă greş, eşti falimentar", spune ea.

Franciza, ca metodă comercială, propune antreprenorului pregătit să demareze o afacere o <> , o reţetă deja testată pe piaţă, care şi-a dovedit viabilitatea şi, desigur, succesul
Adriana Gioada
consultant CHR Consulting

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite