Guvernul lansează un nou program „Fotovoltaice”, deşi nu au început plăţile nici la cel de anul trecut VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat luni seară, că în şedinţa de Guvern a fost prezentat, într-o primă lectură, un nou program de finanţare a instalaţiilor fotovoltaice, de data aceasta pentru IMM-uri.

„În cadrul programului „Reclădim România” a fost inclus un program pentru sprijinul IMM în ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor în surse de energie regenerabile.

Ministerul Economiei a propus în primă lectură o Ordonanţă de Urgenţă Programul Electric UP. Este vorba despre o schemă de finanţare a investiţiilor realizate de IMM pentru instalarea de echipament pentru producerea energiei electrice prin panouri fotovoltaice şi instalarea de staţii de încărcare a maşinilor electrice.

Valoarea maximă a sprijinului este de100.000 de euro, iar schema are un buget de 200 de milioane de euro”, a declarat Ionel Dancă.

De la minutul 9

Potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul”, deşi Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost lansat în urmă cu doi ani, iar înscrierile au demarat în luna septembrie a anului trecut, până în prezent persoanele fizice nu au primit niciun leu din cei 20.000 de lei promişi de Executiv.

Beneficiarii programului vor da în judecată AFM

În urmă cu o săptămână, organizaţia nonguvernamentală Greenpeace acuza Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) că a blocat timp de doi ani instalările de sisteme fotovoltaice din România, din cauza „incompetenţei administrative”.

„Administraţia Fondului pentru Mediu a tergiversat constant derularea programului. Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit iniţial sub scuza unei fraude informatice nedovedite. Apoi au urmat mai multe amânări de luni de zile în evaluarea dosarelor şi publicarea rezultatelor contestaţiilor. După un an şi jumătate de la începerea oficială a programului, scopul declarat în ghidul de finanţare - „creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” - a fost în totalitate ratat”, considera Greenpeace la 18 august.

„Am promovat programul, am discutat cu zeci de clienţi, am pregătit dosarele (multe scanări, încărcări de fişiere, verificări etc.). 

Din 2019 până azi nu am încasat nici măcar un leu pentru toate eforturile depuse şi aproape am intrat în faliment! Nu s-a dorit acest program şi nimeni din AFM nu a fost alături de instalatori şi de viitorii prosumatori pentru a obţine aceste fonduri europene. Fonduri europene nerambursabile pe care AFM nu a fost în stare să le pună la dispoziţia românilor!” declara atunci Ionuţ Chiriac, proprietarul unei mici firme de instalaţii electrice din Iaşi.

Greenpeace România a mediat în 17 august prezentarea unei opinii legale de către un avocat,  pentru că zeci de oameni şi-au anunţat intenţia de a da în judecată AFM. 

Înscrierile au demarat în septembrie 2019

Programul Naţional "Casa Verde Fotovoltaice", pentru care înscrierile au început în luna septembrie 2019, prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Suma finanţată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori. 

Abia în data de 12 iunie 2020, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat că finalizat evaluarea cererilor de finanţare depuse în cadrul Programului Naţional Casa Verde Fotovoltaice, declarând în total doar 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare, celelalte 13.339 de solicitări fiind respinse din cauza termenului depăşit al documentelor depuse. Asta deşi la începutul acestui an conducerea AFM a dat asigurări că documentele că vor considera valabile documentele, chiar dacă avizele primite de la autorităţi contra-cost au expirat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite