Guvernul înfiinţează comisia pentru aderarea la zona euro. Cine o va alcătui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele periferice din zona euro, progres spre diminuarea crizei

Guvernul Dăncilă înfiinţează Comisia care va fi însărcinată cu pregătirea aderării României la zona euro, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Instituţia urmează să prezinte, până la data de 15 noiembrie, un plan naţional de adoptare a monedei euro. Proiectul nu menţionează însă că România va adera până în 2024.

Potrivit hotărârii, aceasta va fi intitulată „Comisia naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro” şi va fi însărcinată cu promovarea acţiunilor şi reformelor necesare modernizării economiei româneşti pentru trecerea la moneda euro.

„Comisia Naţională are rol de a pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere şi de adoptare a monedei euro precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economiei şi societăţii româneşti, asumate prin consens de toţi participanţii ce vor fi incluse în proiectul Planului naţional de adoptare a monedei euro”, se arată în proiectul de Hotărâre.

Comisia va prezenta pentru asumare politică calendarul de trecere la moneda euro şi Planul naţional de adoptare a monedei euro până la data de 15 noiembrie 2018.

Şi deşi preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat luni că va fi formată această comisie, dar şi că planul este ca România să adere până în 2024, actul normativ nu conţine această dată. 

Cine vor fi membrii Comisiei                                                                         

Comisia Naţională va fi constituită din reprezentanţi ai Băncii Naţionale, Administraţiei Prezidenţiale, Academiei Române, partidelor, sindicatelor, dar şi ai altor instituţii de vază şi personalităţi.

Comisia Naţională este condusă, în calitate de co-preşedinţi, de primul-ministru şi preşedintele Academiei Române şi de doi vicepreşedinţi, respectiv guvernatorul Băncii Naţionale a României şi un viceprim-ministru desemnat de primul-ministru prin decizie. Consiliul de Programare Economică are rolul de coordonator metodologic şi ştiinţific, asigurând integrarea punctelor de vedere exprimate în cadrul dezbaterilor.

Astfel, din comisie vor face parte:

- 2 reprezentanţi ai Consiliului de Programare Economică şi alţi experţi independenţi desemnaţi prin decizie a primului-ministru;

- 2 reprezentanţi ai Academiei Române;

- câte un expert desemnat de fiecare partid politic parlamentar;

- 2 reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale;

- câte un reprezentant al conferedaţiilor patronale şi sindicale;

- Ministrul finanţelor publice;

- Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară;

- 5 personalităţi ale ştiinţei, culturii şi vieţii academice universitare, desemnate prin decizie a primului - ministru la propunerea Academiei Române şi Consiliului de Programare Economică;

- 5 reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai societăţii civile cu experienţă în domeniul economic, desemnaţi prin decizie a primului - ministru, la propunerea Academiei Române;

- câte un reprezentant al structurilor asociative ale consiliilor judeţene, municipiilor, oraşelor şi comunelor;

- Preşedintele Institutului Naţional de Statistică;

- Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză.

Secretariatul Comisiei Naţionale este asigurat de Comisia Naţională de Prognoză.

Comisia Naţională se întâlneşte bilunar sau de câte ori este necesar la convocarea ambilor sau unuia dintre co-preşedinţi.

Ce va face Comisia

Comisia va asigura realizarea unui consens privind liniile de bază ale Planului naţional de adoptare a monedei euro, inclusiv elaborarea de recomandări şi variante alternative de transpunere a acestuia în practică.

Printre principalele atribuţii ale Comisiei Naţionale se regăsesc elaborarea Planului naţional pentru trecerea la moneda euro şi a calendarului acţiunilor necesare pentru adoptarea monedei euro, dar şi evaluarea stadiului de îndeplinire a criteriilor de convergenţă şi evaluarea cadrului legislativ în vigoare şi pregătirea de noi proiecte legislative pentru introducerea monedei euro.

Comisia va pregăti sistemul statistic naţional pentru actualizarea seriilor de date, va monitoriza pregătirea sistemelor naţionale pentru trecerea la moneda euro şi va modifica/compatibiliza sistemul de plăţi, contabilitatea naţională (dezvoltarea de ghiduri pentru societăţi privind aspectele contabile).

Totodată, ea va identifica acţiunile necesare şi entităţile care să fie implicate în organizarea de campanii de informare a publicului larg privind adoptarea euro, va dezvolta şi actualiza site-uri dedicate şi va înfiinţa puncte info help-desk pentru cetăţeni şi companii. Comisia Naţională se va asigura că publicul este informat clar, obiectiv, în timp util şi cu acurateţe ridicată despre adoptarea monedei euro.

Mai mult, Comisia va stabili şi monitoriza elementele specifice - circulaţia paralelă a monedei naţionale - euro; perioada afişării preţurilor în moneda naţională şi euro.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite