Guvernul a adoptat o hotărâre privind vânzarea a 1% din pachetul de acţiuni al OMV Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

​Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre privind vânzarea unui pachet de acţiuni din capitalul social al OMV Petrom, pentru a pune în aplicare o decizie emisă în data de 8 mai 2019 de Înalta Curte, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Aş semnala şi hotărârea de guvern privind vânzarea pachetului de acţiuni din capitalul social care trebuie efectuată ca urmare a obligaţiei asumate de guvern în punerea în executare a deciziei civile 2370 din 8 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul 1442/2/2015.

Acest act normativ era necesar pentru a reduce riscul rezultat din această decizie, concomitent cu analiza efectelor implicite şi de impact care derivă din diminuarea cotei de participaţie a statului român la capitalul social al OMV Petrom SA. În acest sens, Ministerul Energiei vă va oferi toate detaliile tehnice. ”, a declarat miercuri Dan Cărbunaru.

Ulterior şedinţei de la Palatul Victoria, oficialii guvernamentali au precizat că actul adoptat de Guvern prevede că Ministerul Energiei va vinde acţiuni reprezentând 1% din valoarea capitalului social al OMV Petrom înregistrat la data vânzării acţiunilor, până cel târziu la data de 31 decembrie 2023.

Ministerul Energiei a publicat un proiect de hotărâre de guvern care stabileşte vânzarea către salariaţii OMV Petrom (simbol bursier SNP) a unui pachet de acţiuni reprezentând aproape 1% din capitalul social al companiei, deţinut de statul român, la preţul de 0,215 lei/acţiune.

Proiectul pus în dezbatere pu­blică de către Ministerul Energiei pune în aplicare o decizie din 2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1442/2/2015 prin care Guvernul României a fost obligat să adopte o hotărâre pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor OUG 49/1997, modificată prin OG 55/2003, în vederea vânzării de acţiuni ale OMV Petrom până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ la care au fost vân­dute acţiunile în ca­drul procesului de pri­vatizare.

În acest sens, ministerul propune vân­za­rea direct către angajaţii OMV Petrom a 382,1 milioane de acţi­uni nominative, dematerializate, repre­zentând 0,999% din capitalul social înregistrat la data de 23 iulie 2004, adică data semnării con­trac­tului de privatizare cu OMV Austria.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite