Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI: România a importat instabilitate din alte ţări. FMI crede că fondul comun de salvare a băncilor din UE e prea mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele europene se confruntă cu probleme comune, cea mai importantă fiind legătură directă dintre datoriile suverane şi sistemul bancar, care se influenţează una pe alta, a declarat Guillermo Tolosa, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a adăugat că România a importat instabiltate pe acest canal din cauza acţiunilor altor state.

"O bancă slabă afectează imaginea datoriei publice. În anumite cazuri, precum Irlanda, băncile au cauzat probleme statului, în Grecia problemele statului au provocat probleme băncilor", a afirmat Tolosa la o conferinţă privind uniunea bancară din Uniunea Europeană.

El a mai adăugat că economia reală este interconectată cu binomul bănci - datorii suverane, pentru că statul trebuie să reducă cheltuielile şi să scadă deficitul. Tolosa a apreciat că uniunea bancară este una dintre soluţiile prin care se încearcă rezolvarea acestor probleme, căci un supraveghetor comun restrânge riscul ca interesele locale "să ţină în viaţă bănci-zombie".

El a lăudat România pentru situaţia sistemului bancar, dar a apreciat că ţară noastră a importat riscuri din cauza băncilor din alte state. "România a avut de suferit importând instabilitate din alte state", a declarat Rolosa.

Oficialul FMI s-a referit şi la mecanismul unic de rezoluţie, care defineşte cum trebuie închisă o banca cu probleme. "Autorităţile locale din ţări au tendinţa să ia decizii prea târziu. O instituţie centrală va atacă această problema", a spus el. Tolosa a mai precizat că unele bănci trebuie închise într-un singur sfârşit de săptămâna, precum Lehman Brothers, banca de investiţii a cărei cădere în 15 septembrie 2008 a dus la agravarea puternică a crizei financiare.

De asemenea, el a accentuat faptul că FMI consideră că fondul comun de salvare de băncilor, de 55 de miliarde de euro, este prea mic şi se constituie prea gradual.

Mai puteţi citi:

Dăianu susţine spargerea băncilor care au atât activităţi clasice de creditare, cât şi de investiţii pe pieţele financiare

Modul în care funcţionează acum băncile universale, combinând atât activităţile clasice de creditare şi depozite bancare cu investiţiile efectuate pe pieţele de capital, pune în pericol funcţionarea democratică a societăţilor, a declarat Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

ANPC a dat în judecată Raiffeisen Bank şi cere eliminarea comisionului de administrare din contractele de credit ale instituţiei pentru că ar fi ilegale

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat în judecată Raiffeisen Bank pentru comisioanele de administrare pe care aceasta le percepe la creditele de nevoie personale şi la cele ipotecare, scrie Economica.net.

Borza: Băncile făceau presiune în vara anului trecut să iasă Hidroelectrica din insolvenţă, nu aveau garanţii pentru credite

Băncile făceau anul trecut presiuni pentru ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă, având în vedere că nu aveau, practic, nicio garanţie pentru creditele acordate, administratorul judiciar Euro Insol pregătind iniţial un plan de redresare în care recomanda o reorganizare judiciară de 24 de luni, a declarat Remus Borza la ZF Live.

BNR mai ia o dată apărarea băncilor: Avem dubii privind efectele pozitive ale măsurii de reducere a comisioanelor pentru carduri

După clauzele abuzive şi falimentul personal, BNR ia acum apărarea băncilor şi în privinţa proiectului european de reducere a comisioanelor la carduri: banca centrală are dubii în privinţa efectelor pozitive pe care plafonarea comisioanelor interbancare le va avea asupra consumatorilor până când nu vor fi îmbunătăţite trei condiţii specifice ale pieţei, precum gradul redus de bancarizare, apetenţa crescută pentru numerar şi veniturile scăzute.

Procesele în care sunt implicate băncile creează risc reputaţional. BNR le-a avertizat să prevină aceste litigii

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) au solicitat băncilor să depună toate eforturile pentru a preîntâmpina apariţia unor litigii, întrucât existenţa acestora reprezintă un risc reputaţional, a declarat Alexandru Păunescu, şeful Direcţiei Juridice din BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite