Ghidul CV-ului de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
curriculum vitae

CV-ul este elementul cheie al oricărui proces de recrutare şi deşi unele reguli de redactare şi structurare s-au modificat, importanţa acestuia nu s-a diminuat.

Cum ar trebui să arate un CV în 2018? Ce transformă un CV obişnuit într-unul greu de refuzat pentru un viitor interviu de angajare? Ne explică UndeLucrăm.ro şi Hipo.ro.

Structura contează

Primul lucru care atrage atenţia asupra CV-ului este modul în care este organizat. Organizarea bună îi dă un aspect plăcut, iar angajatorul va considera că citeşte CV-ul unui profesionist.

Pentru a crea o structură cât mai bună pentru CV-ul tău, grupează informaţia în câmpuri vizuale, foloseşte criterii logice (ex. Ordinea cronologică de listare a joburilor), fii consecvent în tipul şi mărimea textului cu care îl formatezi. Foloseşte font-uri care sunt uşor de citit precum Times New Român, Arial sau Calibri.

Cuantifică experienţa profesională

Scopul CV-ului este să demonstreze de ce eşţi potrivit pentru jobul la care aplici, de aceea trebuie să redai fiecare responsabilitate suficient de sugestiv astfel încât să evidenţiezi capacităţile tale. Evită să dai copy-paşte din fişa postului şi menţionează doar experienţa care este relevantă pentru job.

În plus, pentru a oferi mai multă valoare secţiunii „Experienţă profesională” din CV-ul tău include şi 1-2 rezultate remarcante pe care le-ai obţinut la jobul anterior. Acestea sunt un bun indicator pentru performanţele viitoare şi îl ajută pe recruiter să îşi formeze o idee mai clară despre competenţele tale.

Evidenţiază-ţi competenţele

Câmpuri precum „Competenţe de comunicare”, „Competenţe organizaţionale”, „Competenţe şi aptitudini tehnice” sau „Competenţe şi abilităţi sociale” pot deveni adevărate obstacole în procesul de realizare al CV-ului dacă nu ştim cum ar trebui să le completăm. Înainte de a începe completarea propriu zisă a acestei secţiuni acordă-ţi 30 de minute pentru a înţelege mai bine care sunt competenţele cheie pe care compania le caută.

După ce ai înţeles mai bine care sunt aşteptările angajatorului, listează competenţele folosind cuvinte cheie şi exemple. Astfel că, în loc de genericul „gândire analitică” poţi spune „gândire analitică dezvoltată în urmă experienţei ca jurnalist pentru ziarul local din Iaşi. În cadrul acesteia am redactat materiale complexe pe teme politice şi medicale”.

Diferenţiază-te prin obiectivul profesional

Deşi vei întâlni această secţiune mai mult în CV-urile Europass, o poţi găşi şi în modelul clasic de CV cu numele de „Obiectiv profesional”. De ce este această secţiune importantă? Pentru că în câteva rânduri te poţi „vinde” ca cel mai potrivit candidat pentru job. Scrie două, trei fraze în care prezinţi pe scurt experienţa profesională, abilităţile tale şi câteva reuşite care merită menţionate.

Această secţiune poate fi cea care face diferenţa între ţine şi ceilalţi candidaţi, mai ales că de cele mai multe ori recruiterii nu acordă foarte mult timp fiecărui curriculum vitae datorită numărului mare de documente primite, iar o prezentare concisă dar relevantă poate fi cheia spre succesul obţinerii jobului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite