Fonduri europene pentru ferme de familie. 15 proiecte-tip atractive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii propune câteva proiecte-tip prin care se pot obţine fonduri europene pentru ferme de familie mai uşor, evitând birocraţia.

Până luna viitoare, reprezentanţii Ministerului Agriculturii aşteaptă un aviz asupra Progrmului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) care se va derula până în 2020 şi presupune, printre altele, şi finanţări nerambursabile de până la 90% cu fonduri europene pentru ferme de familie. Prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă alocată de 9,363 de miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar restul banilor sunt asiguraţi din bugetul de stat. 

Încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei. 

Cei care vor să obţină fonduri europene pentru ferme de familie trebuie să ştie că sunt mai multe măsuri prin PNDR prin care pot obţine finanţări. Acestea ar fi: 

Măsura 4.1. „Modernizarea exploataţiilor agricole”. Îşi propune ca obiectiv restructurarea sectorului agricol şi creşterea competitivităţii. 

Măsura 6.2. „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non-agricole în zone rurale”. Aceasta se referă la completarea veniturilor din activităţi agricole cu venituri din activităţi complementare non-agricole. 

Măsura 6.3. „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Fonduri europene pentru ferme de familie. Proiecte-tip propuse de Ministerul Agriculturii

Iată câteva dintre proiectele-tip ale Ministerului Agriculturii pentru fermele de familie, incluse pe lista PNDR 2014 - 2020: 

  • Fermă de legume în câmp (pe o suprafaţă de maxim 2 hectare)
  • Înfiinţare fermă de legume în spaţii protejate prin construirea de solarii şi achiziţionarea de echipamente şi utilaje specifice
  • Livadă de pomi şi arbuşti fructiferi (pe o suprafaţă de maxim 5 hectare)
  • Dotare livadă de pomi fructiferi prin achiziţionarea de utilaje şi echipamente specifice
  • Fermă de vaci pentru producţia de lapte (pentru maxim 20 de capete)
  • Înfiinţare şi dotare plantaţie de zmeur prin achiziţia de utilaje şi echipamente
  • Dotare exploataţie de viţă de vie prin achiziţionarea de utilaje şi echipamente
  • Dezvoltarea fermei de creşterea păsărilor (găini ouătoare - maxim 4.000 de capete)
  • Înfiinţare fermă pentru creşterea păsărilor (găini ouătoare)
  • Înfiinţare fermă pentru creşterea puilor de carne
  • Dotarea fermei vegetale cu echipamente
  • Înfiinţare fermă de caprine în zona de munte
  • Înfiinţare fermă de ovine şi caprine
  • Înfiinţare fermă creştere porci cu bază furajeră aferentă
  • Înfiinţare ferma de tineret taurin pentru îngrăşare

Fonduri europene pentru ferme de familie. Când apar toate ghidurile

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, speră ca până la începutul lunii mai să fie lansate toate măsurile din program. 

„Dacă la jumătatea lunii aprilie vom avea scrisoarea de conformitate, pe urmă putem să lansăm ghidurile pe toate măsurile şi nu trebuie să mai aşteptăm acordul final pentru întregul program. Cred că la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, vom fi în măsură să le lansăm pe toate, dar ordinea în care le vom lansa va fi supusă unei analize în comitetul de monitorizare de unde fac parte toţi partenerii sociali. Ştiu că este o aşteptare foarte mare pentru toate măsurile, dar noi vom încerca să răspundem acestor aşteptări”, a declarat ministrul Constantin.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că din 25 martie se vor primi primele proiecte pe două măsuri pentru care s-au purtat deja negocieri cu responsabilii Comisiei Europene. Astfel, vor fi fonduri europene în agricultură pentru investiţii în ferme şi pentru măsura „tinerii fermieri”. 

Mai multe proiecte-tip găsiţi pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite