Florin Cîţu, despre buget: Estimăm un deficit de 7,16%. Cei de la Comisia Europeană nu sunt foarte fericiţi. Vom reveni sub 3% abia în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Mediafax
Florin Cîţu FOTO Mediafax

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că bugetul pentru 2021 va fi pus în dezbatere publică miercuri seara sau joi dimineaţa. El a declarat că în acest an vom înregistra un deficit de 7,16%, cu care Comisia Europeană nu este foarte „fericită”, motiv pentru care Guvernul vine cu un program pe patru ani pentru a reveni la un deficit sub 3%.

Principalele declaraţii:

Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte şi trebuie să ne dăm seama că aşa nu se mai poate  şi nu putem să mergem mai departe. Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile şi care nu sunt tăiate, dar sunt plafonate pentru a putea merge mai departe. 

Va creşte punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. Anul acesta pensiile sunt mai mari. Efortul bugetar cu pensiile este deja de 19 miliarde lei în 2021. 

 Cheltuielile de asistenţă socială s-au dublat în perioada PSD. E nevoie de măsuri structurale. Ştiţi bine că evoluţia economiei României, din păcate, este sub lupa investitorilor străini şi a agenţiilor de rating. Din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura ţară europeană care e în procedură de deficit excesiv. În 2021, majoritatea ţărilor UE vor reduce deficitul aproape de 6%. Un efort mult mai mare, deci şi noi trebuie să ne facem treaba.

În ceea ce priveşte voucherul de vacanţă, pe lângă faptul că sunt văzute ca un spor, în România au fost prelungite voucherele din 2019 şi 2020, ceea ce înseamnă că ele nu au fost folosite. Le-am dat voie, deja sunt în circulaţie vouchere de vacanţă, de aceea voucherele de anul acest vor fi emise anul viitor.

Vom pune în dezbatere publică bugetul pentru 2021, cred că în seara aceasta ori dimineaţă.

Creşterea economică este estimată la 4,3% pentru 2021, cu un PIB nominal intern brut de 1.116 miliarde lei. Este cam la fel cu cel de anul trecut şi similar cu cel din 2019.

Deficitul bugetar pe care îl estimăm este în jur de 7,14-7,16%, încă îl calculăm exact.

Acest lucru duce la un deficit ESA, deficit pe baza căruia ne evaluează agenţiile de rating şi Comisia Europeană, de aproape 8,2% din PIB. Anul trecut am avut deficit ESA de 9,1%, ajustarea este de mai puţin de un procent. Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiţi cu această ajustare, va trebui să îi convingem că suntem credibili. De aceea venim şi cu bugetul pe anul 2022, pentru a arăta că suntem credibili şi că avem reforme şi pentru anul următor.

Vom reveni la un deficit de 3% pe cash şi pe ESA în 2024. Pentru 2022, estimăm un deficit de 5,84% pe cash şi 6,36% pe ESA, de 4,37 pe cash şi 4.68 pe ESA în 2024, iar în 2024 2,89% pe cash şi 2,9 pe ESA,

Este un program pe 4 ani de a stabiliza finanţele publice şi de a refeni la un deficit sub 3%.

Veniturile anul acesta vor avea o creştere de 13% faţă de anul trecut, dar aici atenţie sunt o mare parte din venituri pe care le-am amânat anul trecut şi le vom încasa în acest an.

Aş vrea să vorbesc un pic de investiţii. Anul trecut execuţia bugetară a fost cu 10 miliarde mai mare ca în 2019 şi am vrut ca jumătate dintre investiţii să fie făcute din fonduri europene, jumătate de la buget. Investiţiile vor creşte aproape la 16 miliarde lei faţă de anul trecut, sper 60% să fie din fonduri europene şi 40% din buget. Stopăm şi vom încerca să reducem cheltuielile structurale. La sănătate vom continua acele programe şi în 2021 şi mai apare o cheltuială suplimentară – vaccinul, banii sunt puşi acolo şi în campania de vaccinare şi în plata vaccinului. 

Bugetul va fi adoptat săptămâna viitoare.

Nu există nicio divergenţă în coaliţia de guvernare pe tema bugetului. Toţi vrem bani mai mulţi la buget. 7% din PIB este un deficit foarte mare. Asta înseamnă că politica fiscală este stimulativă în continuare şi este bine să fie aşa pentru că economia este sub potenţial.

Păstrăm ceea ce a recomandat şi CE şi alte instituţii internaţionale – să nu apăsăm prea tare pe frână în acest an, dar, totuşi, nu putem fi oaia neagră a Europei. Suntem singura ţară cu deficit moştenit de la PSD, am avut şi o criză, dar vom începe reducerea.

Toţi miniştrii vor mai mulţi bani, aşa cum am cerut şi eu mai multe reforme şi le vom face pe amândouă. 

Despre gratuitatea la tren pentru studenţi:

Se modifică şi revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de ţară. Austria au reducere de 60%, iar dacă călătoresc în grup, călătoresc gratuit. Belgia – studenţii au 50% reducere, Bulgaria tot 50%, Cehia au 75% reducere, Finlanda au 30%, Finlanda şi Franţa au 50% reducere la transportul general, în Italia tinerii şi cei până în 30 de ani au reducere 50%, Polonia au 51% studenţii şi doctoranzii. România era ţara care era în afara sistemului, toate celelalte ţări, ţări mult mai dezvoltate, nu ofereau această gratuitate.

Despre eliminarea sporurilor:

Sunt şi acestea în ordonanţa de urgenţă. În ordonanţă nu va fi inclusă decizia pe sporuri şi indemnizaţiile de hrană. A fost o discuţie cu juriştii şi am ajuns la concluzia să mergem prin Parlament, ca să nu fie probleme de constituţionalitate. Se vor modifica prin lege în Parlament, acolo se vor depune amendamente privind sporurile şi indemnizaţiile de hrană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite