Fiscul a pus tunurile pe comercianţii online şi tranzacţiile cu criptomonede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) verifică firmele care fac comerţ electronic, dar şi tranzacţiile cu criptomonede realizate de persoane fizice şi juridice din România, în vederea stabilirii gradului de respectare al obligaţiilor declarative şi de plată a impozitelor aferente veniturilor realizate.

“În acest sens, au fost iniţiate şi cooperări cu administraţiile partenere din cadrul UE pentru obţinerea de date despre persoanele din România care au obţinut venituri de pe platformele de tranzacţionare din statele membre", au declarat aceştia pentru HotNews. 

Impozitul care trebuie plătit de persoanele care au venituri din criptomonede este 10% şi trebuie depusă Declaraţia unică.

Conform OUG 25/2018, modificată în Parlament (prin Legea 30), se acordă şi o scutire în sensul că dacă valoarea câştigului este mai mică de 200 lei/tranzacţie, sumele nu se impozitează cu condiţia ca valoarea cumulată anuală a câştigurilor să nu depăşească nivelul de 600 lei. 

Controale mai multe la firmele care fac comerţ electronic 

"În ceea ce priveşte site-urile care aparţin persoanelor juridice din spaţiul comunitar, se verifică înregistrarea în scopuri de TVA pentru livări la distanţă către persoane fizice. Sunt selectate pentru control site-urile care aparţin persoanelor fizice sau juridice române urmare analizei de risc efectuată la nivelul DGAF. Acele site-uri pentru care există indicii temeinice că se încalcă obligaţiile legale privind evidenţierea, declararea şi plata taxelor aferente comercializării produselor", susţine departamentul de antifraudă din ANAF. 

Potrivit acestuia, domeniile în care sunt efectuate controalele cuprind comerţul de produse high-end (telefoane mobile şi produse electronice) şi de articole vestimentare. 

Tipologia de fraudă întâlnită diferă, spun reprezentanţii ANAF: de la disimularea identităţii comerciantului, nedeclararea în totalitate a veniturilor obţinute, subdeclararea veniturilor obţinute sau introducerea unor societăţi de tip "fantomă" pe lanţul de comercializare pentru a putea deduce TVA şi a diminua obligaţiile de plată către bugetul de stat. 

"DGAF intenţionează intensificarea acestor tipuri de controale ", menţionează sursa citată

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite