Erdogan: În UE există 5 milioane de turci, vrem să aderăm şi ca stat. România ne-a susţinut până acum, vrem schimburi comerciale de 10 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erdogan spune că Turcia a solicitat intrarea în Uniunea Europeană în 1963 FOTO AFP
Erdogan spune că Turcia a solicitat intrarea în Uniunea Europeană în 1963 FOTO AFP

Turcia îşi propune să aibe schimburi comerciale în valoare de 10 miliarde de dolari cu România, faţă de nivelul actual de 7 miliarde de dolari, a declarat, la Bucureşti, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.

El a mai spus că investiţiile turce în România vor creşte. ”Atât pentru investitorii noştri cât şi pentru investitorii străini asigurăm toate condiţiile. Îi aştept pe investitorii români să facă investiţii în Turcia şi pe cei turci să investească în România”, a afirmat Erdogan.

De asemenea, el afirmat că Turcia a depus prima cerere de intrare la Uniunea Europeană încă de acum 52 de ani, din anul 1963, dar nu a fost primită din cauza unor decizii politice, a punctat Erdogan, care a mulţumit României pentru sprijinul acordat pentru aderarea statului său.

”Noi considerăm că trebuie să insistăm în continuare pentru intrarea în Uniunea Europeană. Am vrut să aderăm în 1963, au trecut 52 de ani. Ni se spune, aveţi o populaţie foarte mare. Sigur, dar de ce nu aţi spus asta de la început? Turcia nu va fi o povară pentru Uniunea Europeană.

Acum avem în ţările europene 5 milioane de cetăţeni. Vrem să fim primiţi şi ca stat în Uniune. Turcia are anumite cifre mai dezvoltate decât anumite ţări din Uniunea Europeană. Vedem UE ca o platformă comună, dar, din păcate, nu putem adera. Turcia este de mult intrată în Uniunea Europeană, sprijinul a venit din partea României şi îi mulţumim foarte mult”, a spus Erdogan, într-un discurs ţinut la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

”Nu poţi să susţii pacea anexând teritorii”

Erdogan a criticat voalat Rusia şi pe preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că ”nu poţi susţine pacea anexând teritorii”.

”Ştim că în jurul nostru este un cerc de foc - Irakul, Siria, Africa de Nord, Ucraina - toate sunt greutăţi şi ele există şi pentru  dumneavoastră. Noi suntem de partea păcii, noi susţinem pacea. În Crimeea există şi acolo greutăţi, nu considerăm normală ocuparea de teritorii, nu poţi susţine pacea ocupând teritorii. 

Vreau să evidenţiez că am primit 3.000 de irakieni şi 2 milioane de sirieni, avem o politică a uşilor deschise.  Ospitalitatea noastră continuă. Ştiţi câţi s-au dus în Europa? 250.000, iar la noi sunt 2 milioane. Ştiţi cât ajutor am primit? 250 de milioane de dolari. Avem o anumită poziţie în Balcani, ne dorim pacea, la fel şi în nordul Caucazului”, a mai declarat şeful statului turc.

El a mai spus că Dobrogea este un model în privinţa minorităţilor.

”Aveam datorii la FMI, acum Turcia oferă împrumuturi altora”

Recep Erdogan a mai afirmat că Marea Neagră este importantă pentru Turcia şi a enumerat progresele statului pe care îl conduce din 2002 încoace.

”Popoarele noastre au sentimente puternice, legate de un trecut comun. Marea Neagră este importantă pentru noi. Cunosc anumite aspecte referitoare la greutăţile oamenilor de afaceri turci, aspecte pe care le-am discutat cu premierul în timpul întrevederii pe care am avut-o. Din 2002 am asigurat stabilitate, am reuşit să ridicăm nivelul. Scopul nostru este, ca PIB-ul nostru să crească.

Aveam datorii la FMI, iar acum noi dăm împrumuturi astăzi. Rezerva băncii noastre naţionale era de 27 de miliarde de dolari, iar acum a crescut. Puterea noastră economică a crescut de 12 ori. Gândiţi-vă cum erau instituţiile noastre financiare acum 12 ani, iar acum sunt puternice.

În producţia agricolă suntem lideri în Europa, vrem să ajungem în primii zece producători mondiali din industria de apărare. Anul trecut am avut 37 de milioane de turişti, peste 400.000 de oameni vin să se trateze în Turcia, asta arată nivelul sistemului de sănătate din Turcia. Am construit 17.000 de kilometri de drumuri, am construit 27 de aeroporturi. Sperăm să terminăm, dacă nu este o situaţie deosebită, al treilea pod peste Bosfor la finele anului. Istanbulul are probleme cu transportul, dar acestea sunt probleme ale trecutului”, a subliniat Erdogan.

Victor Ponta: Avem proiecte comune în agricultură şi energie, vrem înfrastructură ca în Turcia

În schimb, premierul român Victor Ponta a afirmat că ”relaţiile dintre cele două ţări sunt într-un moment cu totul şi cu totul deosebit în care colaborarea politică, strategică şi economică sunt la uni nivel pe care niciodată nu l-am avut” şi pe care speră să fie îmbogăţite.

El a afirmat că România are proiecte comune cu Turcia în agricultură şi energie şi îşi doreşte infrastructură ca în Turcia. ”Cu siguranţă, Turcia este principalul partener comercial al României din afara UE, relaţiile atât la nivelul instituţiilor, cât şi între companii private.

Proiecte atât în energie cât şi în agricultură, sper să fie bune pentru ambele popoare. România are nevoie de acest parteneriat strategic cu Turcia, vreau să se ştie că Turcia are în România un prieten foarte bun. Vreau ca România să facă infrastructură aşa cum vedem în Turcia. Realizările Turciei reprezintă un model de urmat”, a spus Ponta.

MIhai Daraban: Avem peste 14.000 de companii cu capital turcesc şi investiţii de 5,5 miliarde de dolari

Mihai Daraban, preşedintle Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a afirmat că există 14.018 societăţi comerciale cu capital turcesc în România, capitalul subscris şi vărsat al acestora fiind de 742 de milioane de dolari. El a afirmat că investitorii din Turcia au făcut investiţii totale în valoare de 5,5 miliarde de dolari.

”Turcia este prima ţară non-UE în schimburile comerciale ale României şi pe locul cinci la general”, a afirmat Daraban.

Preşedintele CCIR a semnat un protocol de colaborare cu DEIK, organismul turc care se ocupă de promovarea exporturilor, pentru schimbul de informaţii. Mai exact, investitorii turci ar putea solicita informaţii despre potenţialul porturilor dunărene, iar CCIR le va furniza, aşa cum şi partea turcă ar furniza informaţii dacă există investitori care doresc să se extindă în Turcia. ”România exportă 70% în Uniunea Europeană, 15% în tări europene non-UE şi doar 15% pe restul planetei. Asta ar trebui să ne dea de gândit”, a afirmat Daraban.

El a spus că mediul privat românesc este fragil, în condiţiile în care România are doar 520 de societăţi cu capital autohton şi cifra de afaceri mai mari de 20 de milioane de euro şi 818 companii româneşti cu cifre de afaceri între 10 şi 20 de milioane de euro. În statistică nu sunt incluse multinaţionalele şi companiile de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite