E rândul occidentalilor să strângă cureaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele dezvoltate sunt obligate să-şi reducă datoriile care cresc rapid. Criza din zona euro avantajează statele est-europene, care se împrumută mult mai ieftin de pe piaţa internaţională.

Analiştii marilor bănci europene, RBC Capital, BNP Paribas şi Société Générale, consideră că statele central şi est-europene sunt beneficiarele crizei fiscale care afectează euro.

Incertitudinea ce planează asupra şanselor Greciei de a se menţine pe linia de plutire, a făcut ca euro să piardă 10,4% din cotaţia sa în raport cu dolarul american faţă de vârful înregistrat la 25 noiembrie.

Reforme structurale

Datoria publică medie a ţărilor care împart moneda unică va creşte în acest an la 84% din Produsul Intern Brut (PIB), Grecia ajungând la 125% din PIB, conform estimărilor Comisiei Europene.

Dintre statele central şi est-europene, doar Ungaria are datoria publică la nivelul a 80% din PIB, restul ţărilor situându-se sub plafonul de 60% din PIB. În medie, deficitul mediu al bugetelor statelor occidentale în 2010 va fi aproape 7% din PIB, mai mult decât dublul valorii impuse prin Pactul de Stabilitate al UE.

Ungaria, România sau Republica Cehă vor încheia anul cu deficite mai mici. Dacă în est, programele de reducere a cheltuielior guvernamentale sunt implementate aproape integral, statele occidentale de abia acum îşi pun problema economiilor bugetare.

Rating mai bun

Investitorii par să nu mai ţină cont de ratingurile de ţară acordate de agenţiile de specialitate, acceptând dobânzi mai mici pentru eurobondurile emise de Ungaria sau România, cotate de Standard&Poor's la BBB-, decât în cazul Greciei care beneficiază de BBB+.

Emisiunea de obligaţiuni de un miliard de euro a României a fost foarte bine primită în piaţă, oferta fiind suprasubscrisă de aproape cinci ori, iar eurobondurile au început să se aprecieze din prima zi de tranzacţionare. Ungaria a vândut la doar câteva zile diferenţă eurobonduri cu o un randament care depăşeşte cu 1,73 puncte procentuale pe cel aferent obligaţiunilor germane.

Cu toate că ţara noastră a beneficiat de îmbunătăţirea perspectivelor de rating, iar dobânzile sunt în scădere, randamentul eurobondurilor româneşti este cel mai mare din regiune, de 5%, cu 2,7 puncte procentuale peste cotaţia obligaţiunilor germane, care sunt cel mai bine cotate din Europa.

Prognoze optimiste

Polonia a plasat în această lună o nouă emisiune de eurobonduri de 1,25 miliarde de euro. „Efectuăm aceste plasamente pentru a profita de condiţiile bune de pe piaţă, de apetitul investitorilor pentru obligaţiunile emise de noi şi de lipsa ofertelor concurente", a declarat agenţiei Bloomberg, Dominik Radziwill, ministrul adjunct polonez de Finanţe.

Măsurile de austeritate adoptate în Letonia, România şi Ungaria pentru conformarea cu condiţiile impuse de acordurile încheiate cu FMI contrastează cu programele occidentale de stimulare a consumului, remarcă economiştii.

Prognozele pentru creşterea economică din acest an au fost îmbunătăţite pentru toate statele central şi est-europene. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite