e-Proprietatea ar putea fi introdusă din 2026. Ce înseamnă și cum i-ar putea afecta pe români

0
Publicat:

Un nou sistem de impozitare se va introduce din ianuarie 2026: e-Proprietatea, prin care statul va centraliza și impozita toate proprietățile românilor, fie că sunt case, apartamente sau terenuri.

Cartier cu blocuri
Toate imobilele din România ar putea fi inncluse în e-Proprietatea. Foto Pixabay

Impozitarea imobilelor se va face însă fără a mai ține cont de grila notarială, după cum a precizat chiar ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

e-Proprietatea este angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor mai folosi standardele notarilor”, a declarat recent Marcel Boloș.

Marcel Boloș a explicat că e-Proprietatea va consta într-o bază de date care se va forma la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață.

„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a explicat Marcel Boloș.

Noul sistem de impozitare se va aplica de la 1 ianuarie 2026. Prin urmare, românii trebuie să se conformeze și să plătească un impozit bazat pe evaluărilor statului, care astfel va stabili și prețul de vânzare al locuințelor.

Daniel Crainic: Dă bine, în an electoral, să arăți că iei de la bogați

În România, doar pe una dintre cele mai cunoscute platforme de imobiliare sunt postate peste 2.000 de anunțuri de vânzare a unor proprietăți de peste 500.000 de euro.

„În principiu, orice pas spre digitalizare este binevenit, reduce birocrația și crește nivelul serviciilor de care beneficiază plătitorul de taxe. Uneori simplul fapt că reduce interacțiunea cu funcționarii publici cărora le lipsește orice noțiune de orientare înspre client/beneficiar/contribuabil e deja un plus”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing al imobiliare.ro, pentru „Adevărul”.

„La noi însă, tendința e mereu să o ducem la extrem. Bineînțeles că statul are nevoie de claritate cu privire la cine și ce proprietăți deține pentru a le impozita corect, dar la modul în care e calculat impozitul, impactul în buget va fi nesemnificativ. Pe de altă parte dă tot timpul bine, în an electoral, să arăți că iei de la bogați.

Pe Imobiliare.ro avem listate 2.000 de proprietăți la un preț mai mare de 500 .000euro din 200.000 de proprietăți”, a declarat pentru „Adevărul” Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Negrescu: E o ecuație cu prea multe necunoscute

Anunțul ministrului Boloș în privința proiectului e-proprietatea a creat, pe bună dreptate, un val de controverse, mai cu seamă că declarațiile sale pot fi interpretabile, a declarat pentru „Adevărul” analistul Adrian Negrescu.

„În esență, dl. Boloș ne spune că, de la 1 ianuarie 2026, statul va avea o bază de date cu prețuri de referință în imobiliare, calculate de statul român pe baza datelor de la notari, cadastru și din alte surse.

O exprimare evazivă care lasă loc speculațiilor. Pare că statul ar putea să calculeze, în baza unui algoritm încă neștiut, care este valoarea apartamentelor, a terenurilor, a tuturor proprietăților imobiliare din România.

Altfel spus, statul ar crea, indirect sau poate voit, un mercurial al prețurilor imobiliarelor. Ce ar însemna acest lucru? Un pericol uriaș pentru industria construcțiilor, pentru zona imobiliară. Mai simplu spus, statul ar stabili niște prețuri la care să ne vindem sau să cumpărăm locuințele.

Sper să nu ajungem la un asemenea mercurial care ar însemna o ingerință foarte gravă în economie”, a adăugat Negrescu.

e-Proprietatea ar putea sta la baza viitorului impozit progresiv

Întrebat ce crede că urmărește statul prin e-Proprietatea, analistul a spus că speră doar că vrea să își realizeze o bază de date cu toate proprietățile din România, cu proprietarii, astfel încât să știe, pe bază de CNP, ce proprietăți dețin românii și, în funcție de asta, să vadă dacă s-au îmbogățit ilicit, și-au plătit taxele etc.

„e-Proprietatea ar urma să fie platforma pe baza căreia vor fi calculate noile taxe pe proprietate, în funcție de valoarea acestora (terenuri, case, apartamente etc.)

Nu este exclus ca această bază de date să stea și la baza viitorului impozit progresiv, a noii modalități de taxare a averilor.

E nevoie de clarificări de la Ministerul Finanțelor pentru că există riscul ca aceste date să fie folosite abuziv, să creeze modificări semnificative în piața imobiliară dacă vor fi însoțite de acel mercurial.

Prețurile imobiliarelor ar trebui stabilite de piața liberă, de raportul dintre cerere și ofertă și nu în mod arbitrar, de stat sau de orice altă instituție”, a încheiat Negrescu.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite