Drumul expres Oradea-Arad, în linie dreaptă: A fost semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Captura CNAIR
Foto: Captura CNAIR

Contractul pentru actualizarea studiului de fezabilitate şi realizarea proiectului tehnic pentru drumul expres Oradea – Arad a fost semnat joi, anunţă primăria Municipiului Oradea.

„Proiectul care vizează drumul expres Oradea - Arad a intrat în linie dreaptă. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor - Ilie Bolojan, primarul Oradiei - Florin Birta, primarul Aradului - Călin Bibarţ, preşedintele Consiliului Judeţean Arad - Iustin Cionca şi reprezentantul firmei Consitrans - Bogdan Păunescu au semnat astăzi, la Oradea, contractul pentru actualizarea Studiului de Fezabilitate şi realizarea Proiectului Tehnic pentru această investiţie.”, transmite sursa citată.

Valoarea contractului este de aproape 40 de milioane de lei (39.852.874,70 lei, fără TVA.), iar în luna iulie vor fi colectate datele necesare ca proiectanţii să înceapă trasarea rutei finale, ţinând cont de specificul zonei din fiecare unitate administrativ-teritorială care va fi traversată de Drumul Expres.

„Drumul Expres Oradea - Arad va asigura pentru locuitorii Municipiului Oradea o legătură importantă cu Autostrada A1. Aceste proiecte mari de infrastructură sunt necesare ca oraşul nostru să se dezvolte în continuare şi să avem o conectivitate bună cu Europa", a declarat Florin Birta, primarul Oradiei.

„Scopul nostu este ca toată documentaţia să se termine mai repede decât termenele stabilite prin contract, în aşa fel încât să putem începe şi lucrările până la finalizarea perioadei de finanţare care se încheie la sfârşitul anului 2023. 

Într-o primă parte a acestor lucrări de proiectare, vom stabili toate problemele care ţin de trasee, pentru a putea să definitivăm traseul, ţinând cont de planurile de urbanism ale localităţilor care sunt traversate de drumul expres, de reţelele furnizorilor de utilităţi, Transelectrica, Transgaz, reţele de apă şi canalizare, de proiectele de dezvoltare pe care le au fiecare dintre primării în zonele respective, de lucrări hidrotehnice. 

După ce vom stabili traseul, se va trece efectiv la lucrările topografice, la studiile geologice care trebuie făcute, în aşa fel încât să putem ca în cursul anului viitor să avem acest studiu de fezabilitate şi proiectul tehnic recepţionat şi avizele obţinute de la autorităţi”, a declarat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Conform proiectului, drumul expres va străbate judeţele Bihor şi Arad şi va avea o lungime totală de aproximativ 134,5 km. Drumul va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulaţie pe sens pe o distanţă de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanţă de 43,5 km şi profil de drum expres cu două benzi de circulaţie pe sens pe 76,4 kilometri, asigurându-se astfel conectivitatea cu infrastructura TEN-T existentă, respectiv sectorul Oradea - Borş şi Nădlac - Arad -Timişoara.

Proiectul include şi realizarea a 5 drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte şi a 12 noduri rutiere. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite