Discuţii la nivel înalt între Kazahstan şi România pe tema diversificării şi suplimentării resurselor de petrol
0Discuţii la nivel înalt au avut loc miercuri între oficiali din Kazahstan şi România pe tema diversificării şi suplimentării resurselor de petrol pentru ţara noastră.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că a discutat, miercuri, cu ambasadorul Republicii Kazahstan în România Nurbakh Rustemov şi cu Ilyas Kuldzhanov - CEO KMG International despre posibilitatea suplimentării şi diversificării resurselor de petrol pentru ţara noastră.
„Astăzi am avut o întâlnire cu E.S. Nurbakh Rustemov Ambasadorul Republicii Kazahstan în România şi cu Ilyas Kuldzhanov - CEO KMG International. Am discutat pe marginea posibilităţii suplimentării şi diversificării resurselor de petrol pentru România, despre planurile de investiţii ale KMG International în România şi întărirea relaţiilor bilaterale dintre cele două state”, a scris Virgil Popescu, miercuri pe Facebook.
La începutul acestei luni, surse din companiile petroliere din Kazahstan au afirmat pentru Reuters că petrolul pe care îl exportă prin porturile maritime ruseşti va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia şi a evita riscurile de sancţiuni şi problemele de finanţare.
La sfârşitul lunii mai, UE a anunţat un embargo asupra importurilor de petrol rusesc de la sfârşitul anului 2022.
Kazahstanul foloseşte porturile maritime ruseşti ca rută de tranzit pentru 20% din fluxul său de export de petrol, aproximativ 13,3 milioane de tone în 2021, în timp ce petrolul originar din Kazahstan nu este supus, din punct de vedere tehnic, sancţiunilor occidentale.
Transporturile din Kazahstan au fost confundate în mod repetat cu livrările ruseşti, au spus traderii.
"Este o măsură necesară, pentru ca petrolul nostru să nu fie sancţionat, în timp ce numele lui arată clar ţara de origine în documente. Altfel avem probleme cu deschiderea acreditivelor", a declarat pentru Reuters un trader implicat în tranzitul petrolului Kazahstanului prin porturile ruseşti.
Producătorii de petrol kazahi speră că pot obţine preţuri mai bune pentru petrolul lor şi să-l vândă mai uşor dacă în documente se precizează clar că nu provine din Rusia, au spus sursele.
Diferenţa între preţul petrolului din Urali şi cel al petrolului Brent era de peste 30 de dolari pe baril de la sfârşitul lunii martie.