Articol publicitar

Dinamizarea IMM-urilor din sectorul de construcții din România: conștientizare și formare în eficiență sustenabilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care este gradul de conștientizare a firmelor de construcții privind creșterea eficienței energetice? Pe ce își concentrează resursele IMM-urile din construcții pe termen mediu si lung? Care sunt barierele în atingerea unor performanțe de mediu și energetice? Ce înseamnă eficiență sustenabilă?

image

Tranziția către o economie bazată, pe cât posibil, pe surse regenerabile de energie și reducerea de dependenței de combustibili fosili este un obiectiv strategic al UE, dar și pentru alte țări din afara UE. Acest obiectiv strategic a devenit și mai important de urmărit o dată cu declanșarea crizei energetice și a condus la acordarea unei importanțe sporite preocupărilor privind diversificarea surselor de energie, a investițiilor în energie verde și în creșterea eficienței energetice.

imm1 jpg

Potrivit aproape tuturor indicatorilor în acest sens, România se află pe ultimul loc în clasamentul țărilor europene în ceea ce privește tranziția la o economie verde. Preocuparea pentru reducerea amprentei de carbon este încă la un nivel scăzut în rândul cetățenilor și a companiilor, în special cele mici și mijlocii. Ca urmare, creșterea gradului de conștientizare a publicului larg și a companiilor cu privire la eficiența energetică, energia regenerabilă și protecția mediului este o necesitate.

imm2 jpg

Câteva din motivele pentru care o companie de construcții ar trebui să își crească gradul de conștientizare și să participe la evenimentele proiectului pentru a afla mai multe despre cum să adopte o abordare strategică pentru a își îmbunătăți performanțele de mediu și energetice sunt următoarele:

·         îmbunătățirea eficienței și reducerea costurilor și a deșeurilor (inclusiv risipa de energie),

·         performanța de mediu și energetică a furnizorilor,

·         creșterea competitivității,

·         avantaj în proiectarea lanțului de aprovizionare,

·         consumul redus de energie și apă,

·         necesitatea de a utiliza mai multe surse de energie regenerabilă,

·         necesitatea existenței proceselor de economisire a energiei,

·         implementarea de noi tehnologii eficiente din punct de vedere energetic,

·         activitățile sunt dispersare, complexe și necesită o eficiență a resurselor.

imm4 jpg

În acest sens, Federația Generală a Sindicatelor FAMILIA în calitate de promotor de proiect, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Prahova – Partener 1 și Fellesforbundet, Norvegia – Partener 2, continuă implementarea proiectului „Powering Romanian SMEs to Increased Knowledge in Sustainable Efficiency/Dinamizarea IMM-urilor din România, prin creșterea cunoștințelor în eficiență sustenabilă”, ID 2022/346631, al cărui obiectiv principal constă în sporirea cunoștințelor întreprinderilor mici și mijlocii românești din sectorul construcțiilor pentru a încorpora practici sustenabile în realizarea eficienței durabile prin îmbunătățirea performanțelor lor de mediu și energetice.

Proiectul este implementat pe o perioadă de 10 luni (martie – decembrie 2023) și finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar norvegian 2014-2021 în cadrul „Programului de Energie din România”. Rezultatele estimate ale proiectului sunt:

-          Campanii de conștientizare pentru publicul larg și firmele de construcții din România

-          Evenimente dedicate și sesiuni de formare organizate pentru IMM-urile din sectorul de construcții

-          8 IMM-uri instruite în implementarea Sistemului de Management al Energiei ISO 50001

-          Schimb de bune practici organizat cu partenerii norvegieni pentru elaborarea unui ghid de bune practici

-          Instruirea a peste 200 persoane din sectorul de construcții cu privire energia regenerabilă, eficiența energetică și securitatea energetică.

imm3 jpg

„Acest proiect își propune să sprijine IMM-urile din sectorul de construcții din România să își îmbunătățească cunoștințele privind eficiența de mediu și energetică și să dezvolte măsuri de consolidare a capacităților. În cadrul proiectului se derulează activități de conștientizare prin evenimente și sesiuni de formare, unde se vor aborda probleme precum importanța performanțelor de mediu și energetice, competențe necesare accesului la finanțări alocate pentru mediu și eficiență energetică, cerințe importante pentru investirea în programe de eficiență, dar și coordonarea părților interesate din industria construcțiilor, alături de alte teme de interes, complementare în depășirea obstacolelor, dar și a utilizării din plin a oportunităților pentru atingerea unei eficiențe sustenabile.” declară Gabriela Sterian, Manager de proiect.

ea jpg

Prin implementarea acestui proiect în România, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare, se urmărește obținerea de valoare adăugată în ceea ce privește tranziția către o economie bazată, pe cât posibil, pe surse regenerabile de energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili. Companiile care participă la sesiunile de formare pot beneficia, ulterior, și de sesiuni de coaching, prin care 8 IMM-uri românești din sectorul construcțiilor vor primi asistență tehnică gratuită în implementarea unui Sistem robust de Management al Energiei, cu planuri personalizate pentru a răspunde nevoilor specifice ale activității lor.

Grup țintă pentru activitatea de conștientizare prin informare:

-          Organizații de afaceri (IMM-uri, companii mari, incubatoare, clustere, acceleratoare, asociații profesionale, sindicate, patronate)

-          Reprezentanți ai sectorului public (instituții publice, administrații publice locale, regionale și naționale)

-          Instituții de învățământ, furnizori de formare profesională în domeniul specific al proiectului

Grup țintă pentru activitatea de conștientizare prin formare:

·         IMM-uri din sectorul de construcții (inclusiv materiale de construcții, producție, comercializare, servicii asociate: proiectare, urmărire în execuție, etc.)

·         Angajați, angajatori și antreprenori, manageri ai sistemului de management al calității și mediului, auditori interni din sectorul de construcții (inclusiv materiale de construcții, producție, servicii asociate: proiectare, urmărire în execuție, etc.)

Sesiunile de formare reprezintă instruiri certificate pentru implementarea standardelor SR EN ISO 14001 și SR EN ISO 50001. Toate competențele vor fi precizate în suplimentul la diplomă. Formatorul este Răzvan Tomescu, trainer, auditor de terță parte și consultant implementare sisteme de management din 2003: Sistem de Management al Calității (SR EN ISO 9001), Sistem de Management de Mediu (SR EN ISO 14001), Management al Sănătății și Securității Ocupaționale (SR OHSAS 18001), Managementul Riscului (SR EN ISO 31000 și 31010) și Management al Energiei (SR EN ISO 50001).

Subiectul sesiunilor de formare scurte:

·         Energie regenerabilă: Directiva UE pentru Energie Regenerabilă, Circular Economy, Green Deal, Climate Action, EU Climate Transition Pathways, etc.

·         Eficiență și securitate energetică: Directiva UE pentru Eficiență Energetică, Planuri de Acțiune Națională privind Eficiența Energetică, Fit for 55, Energy 2020, etc.

·         Planul REPowerEU

Subiectul sesiunilor de formare aprofundate:

·         Sistemul de Management al Mediului SR EN ISO 14001 și legislația română în domeniul protecției mediului

·         Sistemul de Management al Energiei SR EN ISO 50001 și legislația română în domeniul eficienței energetice

·         Bune practici în managementul mediului și energiei

„Îmbunătățirea cunoștințelor IMM-urilor cu privire la eficiența de mediu și energetică este o modalitate cheie de creștere a profitabilității și competitivității. Pe lângă reducerea costurilor legate de mediu și energie a IMM-urilor, o creștere a eficienței acestora poate îmbunătăți calitatea procesului de producție, poate reduce riscurile și datoriile, poate spori reziliența și poate permite apariția de noi oportunități de afaceri. Îmbunătățirea cunoștințelor IMM-urilor contribuie, de asemenea, la obiective politice mai largi, cum ar fi stimularea oportunităților de angajare, extinderea pieței de bunuri și servicii eficiente din punct de vedere energetic, îmbunătățirea securității energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării atmosferice locale și alocarea investițiilor în generare de energie curată.” declară Gabriela Sterian, Manager de proiect.

Din punct de vedere al activităților desfășurate în cadrul proiectului pentru atingerea indicatorilor în perioada mai-august 2023 au fost atinse următoarele rezultate:

·         activități de conștientizare prin informare prin derularea a 6 evenimente de conștientizare în Ploiești, Timișoara, Oradea, Craiova, Iași și Constanța, la care au participat 198 de persoane, reprezentanți ai 75 de firme de construcții, sectorul public, instituții de învățământ și cercetare și furnizori de formare profesională;

·         activități de conștientizare prin formare prin derularea a 6 sesiuni de formare, la care au participat 80 de persoane, reprezentanți ai 50 de firme de construcții din toată țara;

·         activități de conștientizare prin informare mass-medie prin derularea de campanii de bannere și articole online, având peste 1,1 milioane persoane conștientizate din toată țara.

În următoarea perioadă, sunt programate următoarele activități:

·         evenimente de conștientizare: Brașov (13 septembrie) și București (15 septembrie)

·         sesiuni de formare online: 7-9 septembrie, 14-16 septembrie, 19-21 octombrie, 27-29 noiembrie

·         4 campanii de conștientizare și imagine/PR a proiectului

Pentru mai multe informații despre proiect:

Facebook / Linkedin: Powering_SMEs

www.fgs.ro, www.cciph.ro, www.fellesforbundet.no

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite