Despăgubiri pentru fermele atacate de lupi sau urşi. Cât la sută din cheltuieli le vor fi decontate fermierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lupi

Fermele din România, atacate de lupi, urşi sau de alte sălbăticiuni, animale protejate de lege la nivel european, vor fi despăgubite pentru pierderile suferite.  Decontarea sumelor se face din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.

Comisia Europeană a luat o decizie pentru a permite în întregime fermierilor să primească despăgubiri complete pentru daunele cauzate de animalele protejate, cum ar fi lupii. Investiţiile pe care le vor face crescătorii de animale sau fermierii din vegetal pentru a preveni astfel de daune, cum ar fi construirea de garduri electrice sau achiziţionarea câinilor de pază, vor fi, de asemenea, rambursate integral, a informat Comisia Europeană.

Decizia a fost luată pe 8 noiembrie 2018 şi are ca scop creşterea sprijinului acordat fermierilor în zonele în care sunt prezente carnivorele mari.

Practic, fermierilor le vor fi decontate 100% toate cheltuielile făcute pentru a-şi apăra fermele de sălbăticiuni, inclusiv cumpărarea câinilor de pază atât de necesari la stâne. 

Succesul politicii UE de conservare depinde în parte de gestionarea eficientă a conflictelor asociate conservării animalelor protejate. Sprijinul pentru soluţionarea conflictelor asociate cu conservarea animalelor protejate poate fi acordat din fondurile UE, în special din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi din fonduri naţionale (ajutoare de stat).

Normele privind ajutoarele de stat aplicabile compensării prejudiciilor cauzate de animalele protejate sunt prevăzute în orientările Uniunii Europene privind ajutorul de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale 2014-2020. 

Până în prezent, doar 80% din investiţii puteau fi rambursate prin ajutorul de stat. Decizia din 8 noiembrie modifică liniile directoare pentru a aduce această rată la 100%. De asemenea, statelor membre li se va permite să ramburseze 100% din costurile indirecte, cum ar fi costurile sanitar-veterinare rezultate din tratarea animalelor rănite şi costul forţei de muncă legată de căutarea animalelor dispărute ca urmare a unui atac al unui animal protejat, se arată în informarea transmisă nouă de la Bruxelles.

În ultimii ani, urşii şi lupii au atacat multe ferme, în special pe cele plasate la altitudini mari, provocând daune de sute de mii de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite