Depunerile de cereri pentru grantul direct destinat producătorilor agricoli încep din 29 ianuarie
0Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că depunerea cererilor de acordare a grantului direct destinat producătorilor agricoli din sectorul vegetal începe de luni, 29 ianuarie 2024, până pe data de 8 martie, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
„Măsura se implementează în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, se menționează în cadrul unui comunicat publicat de MADR.
Potrivit sursei citate, cererile se depun la Centrele locale sau județene ale APIA, respectiv cel din Municipiul București, pe a căror/cărui rază teritorială a fost depusă cererea de plată aferentă anului 2023.
În plus, toate cererile depuse vor intra în analiza specialiștilor din cadrul APIA pentru declararea eligibilității, în vederea acordării sprijinului destinat producătorilor agricoli din sectorul vegetal.
„Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafață și este de echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro”, mai menționează MADR în cadrul comunicatului.
Sursa citată a menționat și bugetul total în care se vor acorda granturile direct destinate producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Resursele financiare totale sunt de 1.200.000.000 lei, reprezentând echivalentul a 243.239.956 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.
Plata ajutorului de stat ar urma, mai apoi, să se efectueze până la data de 30 iunie 2024.
Informațiile privind beneficiarii, condițiile de eligibilitate, documentele ce însoțesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, respectiv Ghidul solicitantului se regăsesc publicate pe site-ul APIA.
„APIA pune la dispoziția solicitanților cereri pretipărite, cu suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului aferente fiecărei culturi pentru anul 2023; suprafeţele totale se exprimă în ha, în cifre întregi fără subdiviziuni, prin trunchiere. Pentru acordarea grantului direct, solicitanții trebuie să depună cererea pretipărită pusă la dispoziție de către APIA însoțită de copia documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, numai în situația în care acesta a suferit modificări față de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023”, mai menționează sursa citată.