Deficitul contului curent s-a dublat în primele opt luni din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai amplă deteriorare a deficitului contului curent a fost consemnată la capitolul venituri primare - venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare şi alte venituri primare FOTO SHUTTERSTOCK
Cea mai amplă deteriorare a deficitului contului curent a fost consemnată la capitolul venituri primare - venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare şi alte venituri primare FOTO SHUTTERSTOCK

Deficitul contului curent a urcat după primele opt luni la aproape 1 miliard de euro, dublu faţă de soldul negativ din perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii cu peste 1 miliard de euro a ieşirilor de venituri din muncă, investiţii financiare şi altor venituri primare.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, deficitul contului curent al balanţei de plăţi a însumat 945 de milioane de euro, faţă de un minus de 489 de milioane de euro la finele lunii august 2013, în condiţiile în care balanţa comercială a avut un plus de 346 de milioane de euro, deşi schimburile de mărfuri rămân pe un deficit de 3,5 miliarde euro.

În schimb, serviciile au avut un surplus în creştere la 3,85 miliarde euro, din care 1,57 miliarde euro din servicii de prelucrare ale bunurilor aflate în proprietatea terţilor şi 1,8 miliarde euro din servicii de transporturi. Serviciile de turism rămân pe deficit, deşi în scădere, de la 215 milioane euro la 91 milioane euro.

Cea mai amplă deteriorare a deficitului contului curent a fost consemnată la capitolul venituri primare - venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii) şi alte venituri primare (impozite, subvenţii).

În acelaşi timp, excedentul din veniturile secundare, transferuri private şi ale administraţiei publice, au coborât de la 1,4 miliarde euro la 1,1 miliarde euro.

Investiţiile străine directe au crescut în primele opt luni cu 27,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,424 miliarde euro, influenţate de creditele intragrup, cu o valoare negativă de 222 milioane euro.

Datoria externă pe termen lung a însumat 77,43 miliarde euro la 31 august 2014 (80% din total datorie externă), în scădere cu 1,8% faţă de 31 decembrie 2013. Datoria externă pe termen scurt era de 19,31 miliarde euro ( 20% din total datorie externă), în creştere cu 0,5% faţă de 31 decembrie 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite