Declaraţia unică: Cum se calculează şi cum se depune contribuţia pentru pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANOFM recomandă românilor să fie foarte atenţi la ce semnează

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică proiectul ordonanţei care include normele privind depunerea Declaraţiei unice privind plata contribuţiilor pentru pensii pentru categoriile de persoane care obţin venituri extrasalariale.

Potrivit acesteia, în cazul veniturilor din activităţi independente si din drepturi de proprietate intelectuală  se trece de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de către organul fiscal prin decizie de impunere, la un  sistem în care calculul contribuţiei este efectuat de către persoana, prin aplicarea cotei de contribuţie de asigurări sociale  la venitul ales, cel puţin egal cu  12 salarii de bază e brute pe ţară, adică 22.800 lei pe an.

Persoana fizică face evaluarea  pentru încadrarea în categoria plătitorilor de contribuţie de asigurări sociale, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent).

Dacă estimează pentru anul curent că realizează venituri cumulate din activităţi independente si din drepturi de proprietate intelectuală,  din una sau mai multe surse de venit, cel puţin egale cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară (plafonul de 22.800 lei în anul 2018), persoanele fizice datorează CAS pentru anul în curs.

Dacă estimează pentru anul curent că realizează venituri cumulate din activităţi independente si din drepturi de proprietate intelectuală,  din una sau mai multe surse de venit, sub  plafonul de 22.800 lei, persoana fizică  nu datorează CAS pentru anul în curs. În această situaţie, poate opta pentru plata CAS, în aceleaşi condiţii cu persoanele fizice care realizează venituri peste plafonul de 12 salarii de bază e brute pe ţară.

Contribuţia de asigurări sociale se stabileşte prin completarea si depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aplicându-se cota de contribuţie în procent de 25% la venitul ales.

Contribuţia este reţinută la sursă. Angajatorul completează formularul 112

Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, aplică regula generală de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit, în situaţia în care venitul  net anual estimat a se realiza din aceste activităţi este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară ( plafonul de 22.800 îei in anul 2018). În acest caz, plătitorul de venit are obligaţia să calculeze, să reţină, să plătească contribuţia de asigurări sociale şi să depună declaraţia – formular 112.

Determinarea contribuţiei se efectuează prin aplicarea cotei de 25% la venitul venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii de bază minime brute lunare  pe ţară,  în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia. 

Mecanismul reţinerii la sursă nu se aplică în cazul în care nivelul venitului net estimat a se realiza pe fiecare sursă de venit este sub nivelul a 12 salarii lunare minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia. Dacă nivelul cumulat al veniturilor este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară, contribuabilul are obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, la termenele şi în condiţiile stabilite.  

Termenul de depunere al Declaraţiei unice este de 15 martie, cu posibilitatea de rectificare până la termenul de plată. Prin excepţie pentru anul 2018, termenul de depunere al declaraţiei este 15 iulie 2018.

În cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep să desfăşoare activitate sau încep să realizeze venituri, iar venitul net anual, cumulat, din una sau mai multe surse din activităţi independente,  estimat a se realiza  este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară garantate în plată, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului fiscal sunt obligaţi să depună Declaraţia unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe ţară garantat în plată este cel în vigoare  la data depunerii declaraţiei.

Persoanele fizice care datorează contribuţia şi care în cursul anului fiscal se încadrează în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuţiei, cele care intră în suspendare temporară a activităţii,  îşi încetează activitatea potrivit legislaţiei în materie sau nu se mai încadrează pentru perioada rămasă din anul fiscal  în plafonul de 12 salarii minime brute pe ţară, depun la organul fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declaraţia unică, în vederea stopării obligaţiilor de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale.

Plaţile privind contribuţia de asigurări sociale se pot efectua oricand in cursul anului fiscal, până la termenul de scadenţă, respectiv 15 martie a anului următor celui pentru care se datorează. 

Definitivare CAS pentru anul curent în anul următor

Dacă la 15 martie anul următor, venitul realizat este mai mare decât venitul estimat care la rândul său este mai mare sau egal cu plafonul de 22.800 lei, nu se stabilesc diferente de CAS fata de venitul ales.

Dacă la 15 martie anul următor, venitul realizat este mai mic decât plafonul de 22.800 lei, deşi venitul estimat a fost mai mare decât acesta, CAS plătită la venitul ales nu se restituie, suma se valorifică în sistemul de pensii, cu ajustarea corespunzătoare a stagiului de cotizare.

Dacă la 15 martie anul următor, venitul realizat este mai mare sau egal cu plafonul de 22.800 lei, iar venitul estimat a fost sub acest plafon, contribuabilul datorează CAS pentru anul precedent, iar în declaraţia unică alege venitul bază de calcul  cel puţin egal cu salariu minim brut pe ţară. Termenul de plată este 15 martie, data depuneri declaraţiei unice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite