De la maşini la stele. Omul care a revoluţionat plăţile online vrea să colonizeze Marte şi pariază pe energie curată şi roboţi inteligenţi
0Primul dintre copiii săi a murit, dar a reuşit să treacă peste. Când era mic era bătut până a leşinat, acum ne schimbă tuturor viitorul. La 12 ani a învăţat singur să programeze şi a creat un joc video. Acum revoluţionează cele mai spinoase probleme ale planetei: transporturile şi energia. Vorbeşte despre energie curată şi este cu gândul la colonizarea planetei Marte.
Este vorba de antreprenorul Elon Musk. Cunoscut în special pentru faptul că a fost cofondator al sistemului de plăţi electronice PayPal, Musk a ajuns în ultimii ani în centrul atenţiei pentru proiectele sale grandioase, precum producţia maşinilor electrice Tesla, trenul de mare viteză Hyperloop şi explorarea spaţiului cosmic cu ajutorul propriei sale companii de rachete, SpaceX.
Musk este exponentul perfect al globalizării. S-a născut în capitala Africii de Sud, Pretoria, în 1972. Mama era era un fotomodel canadian, iar tatăl său un inginer electric sud-african. Bunica sa din partea tatălui era britanică şi are, de asemenea, şi origini olandeze.
Acum este miliardar, dar asta nu înseamnă că nu a avut de înfruntat greutăţi. După ce părinţii lui au divorţat în 1980, Musk a trăit cu tatăl său în Africa de Sud. De-a lungul copilăriei era mereu bătut de tot soiul de golani, într-una din dăţi fiind lăsat inconştient. Copiii din jurul său nu-l suportau pentru că era genul de „Ştie-Tot“, iar o dată colegii l-au împins pe scări şi apoi l-au lovit de pâmânt până a leşinat. I-a luat o săptămână să îşi revină. Ani buni nu a avut niciun fel de respiro din partea bătăuşilor şi găştilor, care găseau mereu motive să se ia de el.
Micul Elon Musk a dezvoltat de timpuriu o pasiune pentru calculatoare. La 10 ani era pasionat de modelele Commodore. La 12 ani s-a apucat să înveţe singur programare şi chiar a scris un joc video numit Blastar, pe care l-a vândut revistei „PC and Office Technology“ pentru 500 de dolari. Câteodată „intra în transă“ de la cât de mult citea, alteori citea câte două cărţi pe zi.