Datoria publică a României a depăşit, în martie, 30% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria publică a României a crescut cu 10 miliarde de lei în martie faţă de februarie, ajungând la 30,6% ca pondere în PIB, creşterea fiind determinată semnificativ de lansarea emisiunii de eurobonduri în valoare de un miliard de euro.

În luna martie, România a împrumutat un miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.

În termeni nominali, datoria publică a ajuns la 165,07 miliarde de lei la finele primului trimestru, comparativ cu 155,03 la sfârşitul lunii februarie, când reprezenta 28,7% din PIB.

Datoria publică guvernamentală a continuat să ocupe o pondere dominantă în total, respectiv 93,6%, în timp ce datoria locală a reprezentat doar 6,36%.

Pe valute, cea mai parte a datoriei a fost realizată în lei, adică 44,6% în timp ce 41% din împrumuturi au fost acordate în euro şi 14,47% în alte monede (inclusiv dolari şi yeni). În urma emisiunii de eurobonduri, ponderea datoriei în euro a crescut, concomitent cu o scădere uşoară a celei în lei.

O contribuţie importantă la creşterea datoriei publice în martie au mai avut-o şi împrumuturile Ministerului Finanţelor realizate prin vânzarea de titluri de stat.

Împrumuturile de stat au o pondere de 40,6% din structura datoriei publice de la finele lunii martie, în timp ce emisiunile de titluri de stat au avut o contribuţie cumulată de aproape 34% din total.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat este de 19,82 miliarde de lei. De la începutul lunii mai, însă, Finanţele au refuzat de patru ori toate ofertele băncilor pentru vânzarea de titluri de stat.

Totalul datoriei publice a urcat, în ultmii patru ani, cu peste douăsprezece procente, de la nivelul de 18,4% din PIB în 2006, la 30,6% în martie 2010.

În lipsa pachetului financiar de la FMI şi Comisia Europeană, datoria publică a României va atinge 70,4% din PIB în 2013 - potrivit analizelor oficiale guvernamentale - depăşind cu peste zece procente unul dintre criteriile de la Maastricht, necesare pentru aderarea la zona euro.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tănăsescu, aprecia, în luna februarie a acestui an, că viteza cu care s-a majorat datoria publică a României este îngrijorătoare, şi a precizat că statul român trebuie să menţină nivelul datoriei publice sub 35% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite