Cum se va dezvolta energia nucleară în România, în perspectiva anului 2031

0
Publicat:

Nuclearelectrica este compania națională strategică, o companie în plin proces de dezvoltare, solidă financiar și cu perspective de creștere fără precedent.

foto centrale nucleare Nuclearelectrica
Cum se va dezvolta energia nucleară în România în perspectiva anului 2031 Foto: PMT

Odată cu raportarea situațiilor financiare preliminare, Nuclearelectrica raporta pentru anul 2023 un profit net de 2,48 miliarde de lei.

Principalii factori pentru profitul bun sunt vânzările de energie electrică care au înregistrat o creștere de +17% față de perioada similară a anului trecut și rezultatul financiar, care a înregistrat o creștere de la an la an de aproape 85%. Acest rezultat financiar se bazează integral pe strategia Nuclearelectrica de a-și gestiona numerarul, ceea ce a dus la venituri din dobânzi semnificativ mai mari decât în anul anterior, 2022.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, Nuclearelectrica vinde energie în cadrul Mecanismului de achiziție centralizată a energiei electrice ("MACEE"), instituit prin OUG nr. 153/2022 pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025. Pe parcursul anului 2023, SNN a participat atât pe segmentul concurențial, cât și în cadrul mecanismului MACEE.

În ciuda modificării semnificative a mixului de vânzări (din implementarea MACEE), compania a vândut energie electrică pe piața concurențială la prețuri mai mari, generând astfel performanță.

În cadrul MACEE, compania este obligată să vândă energie electrică la un preț reglementat fix de 450 RON/MWh. Cantitățile de energie electrică vândute în 2023 în cadrul MACEE au reprezentat 47,2% din volumul total de energie electrică vândută.

Pe Piața Concurențială, în 2023, cantitățile de energie electrică au reprezentat 41,6% din volumul total de energie electrică vândută, față de 89,5% înregistrat în 2022. Prețul mediu de vânzare în perioada de referință a fost de 940,45 lei/MWh (fără TVA), înregistrând o creștere de 56,7% față de prețul mediu înregistrat în 2022, de 600,15 lei/MWh (fără TVA).

Pe Piața Spot (PZU + PI), cantitățile de energie electrică vândute de Nuclearelectrica în anul 2023 au fost similare cu cele din anul precedent și au reprezentat 11,2% din volumul total al vânzărilor. Prețul mediu pe piața spot, realizat de SNN în 2023, a fost de 512,91 RON/MWh (fără TVA), față de 1.205,38 RON/MWh (fără TVA) în 2022.

Pe de altă parte, impozitul pe profit a avut o creștere de 141%, generat de impozitarea integrală de 100% a prețului la energie.

De asemenea, în 2023, Nuclearelectrica a avut un număr semnificativ mai mic de opriri neplanificate ale unităților 1 și 2, ceea ce a condus la scăderea costurilor cu energia electrică tranzacționată.

O strategie bună de vânzări, o gestionare foarte eficientă a numerarului, la care se adaugă programe eficiente de mentenanță, au condus la un rezultat financiar foarte bun pentru unul dintre producătorii strategici de energie ai României.

Pentru generarea de venituri suplimentare, Nuclearelectrica a investit în 2023 și în obligațiuni de stat emise de CEC Bank în valoare de 44.963.334 milioane euro și de Banca Transilvania în valoare de 17.500.000 euro, compania având în vedere impactul inflației asupra disponibilităților sale financiare și necesitatea de diversificare a modalității de plasare a disponibilităților bănești pentru obținerea unor randamente crescute și reducerea riscului. Randamentul achiziției este de 7,75% pe an pentru obligațiunile emise de CEC Bank și 7,25% pentru cele emise de Banca Transilvania.

De altfel, Nuclearelectrica este unul dintre cei mai stabili și bine poziționați emitenți de pe piața de capital din România, înregistrând anual creșteri ale prețului acțiunii și capitalizării de piață. În prezent, capitalizarea de piață a SNN este de 14 miliarde de lei, în creștere față de nivelul de 12 miliarde aferent sfârșitului de an 2022.

Perspectiva regională a Nuclearelectrica

Pentru România, extinderea capacității nucleare până la 3262 MW instalați, după 2031, înseamnă în primul rând securitate energetică și o contribuție semnificativă la atingerea țintelor de decarbonizare, la care se adaugă: dezvoltare economică pe întreg lanțul valoric, beneficii economice și sociale (dezvoltare și locuri de muncă) pentru comunități, poziționarea României ca centru de know-how și parte majoră a lanțului de furnizare la nivel regional, asigurarea complementarității cu sursele regenerabile, aspect esențial și, asociat, formarea unei noi generații de specialiști, România fiind recunoscută internațional pentru performanța și resursa umană.

Energia nucleară revine puternic, iar avantajul major este al statelor, cum este România, care au deja infrastructura, experiența în operare și voința de a extinde capacitățile nucleare.

Programul de energie nucleară al României include: retehnologizarea Unității 1, în prezent în cea de-a doua etapă de realizare, construirea de noi unități CANDU 6, proiect aflat în prima etapă de realizare, punerea în funcțiune a SMR, etapă incipientă, și dezvoltarea unui ciclu integrat de combustibil. Pe lângă securitatea și stabilitatea sistemului energetic național, finalizarea programului de retehnologizare și a celor două noi unități CANDU va aduce, de asemenea, multiple beneficii socio-economice: 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu 4 unități CANDU în funcțiune, Contribuția energiei nucleare în producția totală de energie, la nivel național, va crește la aprox. 36%; ceea ce înseamnă aprox. 66% din energia curată la care se adaugă dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare și a altor industrii colaterale.

În ceea ce privește proiectul SMR, competiția internațională va deveni acerbă. UE a lansat foarte recent Alianța Industrială pentru SMR, ceea ce este un semnal puternic pentru o aliniere în cursa internațională pentru SMR. Avantajele acestei tehnologii sunt multiple, iar poziția României este un avantaj competitiv extraordinar.

Dacă într-adevăr România va fi prima țară - având în vedere competiția actuală - care ajunge să opereze SMR, o tehnologie certificată, atunci vorbim de un avantaj competitiv major: centru de know-how în selectare, pregătire pre-operatională, operare, management de proiect, structură de finanțare, lanț de furnizare, specializare resursă umană, formare resursă umană.

Toate acestea, în adiție la scopul inițial: producția de energie curată și disponibilă 24/7 în zone dificil accesibile altor tipuri de tehnologii. Proiectul SMR este unul extrem de atractiv, cu un efect de dezvoltare colaterală greu de atins de alte proiecte.

Într-un astfel de context internațional și european, capacitatea României și a Nuclearelectrica de a dezvolta un astfel de proiect oferă o anvergură decizională puternică și poate repoziționa România pe termen lung într-o industrie nucleară avansată, care, fără îndoială, va fi viitorul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite