Cum se impozitează câștigurile din jocurile de noroc în România și în UE. Ce țări nu îți opresc niciun bănuț

0
Publicat:

Veniturile din jocuri de noroc sunt impozitate diferit în statele membre ale UE, în România aplicându-se impozitarea progresivă în funcție de venit și de tipul de câștig, în timp ce unele țări le consideră câștiguri accidentale și nu le impozitează.

Un bărbat întinde mâna spre jetoanele câștigate la cazinou
România impozitează progresiv jocurile de noroc. Foto arhivă

Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, că urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot.

Concret, sunt considerate jocuri de noroc următoarele: loto, pariuri, jocuri de noroc caracteristice cazinourilor și cluburilor de poker, activități de tip slot machine, bingo, tombola, precum și alte activități de jocuri de noroc, jocuri noi sau combinații de activități dintre cele menționate.

Pentru aceste tipuri de jocuri de noroc se percepe impozit, indiferent dacă ele se desfășoară în mod tradițional sau la distanță/online.

Veniturile din jocuri de noroc sunt supuse impozitului pe venit. Acestea se impozitează prin reținere la sursa, aplicându-se o cota de impozitare asupra venitului brut obținut din jocurile de noroc.

Există mai multe praguri de impozitare, în funcție de valoarea venitului obținut din jocurile de noroc.

Care sunt pragurile de impozitare pentru jocurile de noroc

Conform art 110 din Codul Fiscal, impozitul datorat pentru veniturile din jocuri de noroc se determină la fiecare plată, prin aplicarea următoarei grile de impozitare asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

  • până la 10.000 lei inclusiv, se aplica cota de impozitare de 3%;
  • peste 10.000-66.750 lei inclusiv, impozitul este de 300 lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 lei;
  • peste 66.750, se va plăti 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 lei.

Pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță sau on-line, impozitul datorat și stabilit prin aplicarea baremului de impunere se determină și se retine la sursă la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc în contul bancar sau similar.

Astfel, persoanele fizice care înregistrează câștiguri în România nu sunt obligate să le declare la ANAF, pentru că Fiscul este înștiințat automat de către firma organizatoare a jocurilor de noroc.
În schimb, dacă venitul este obținut în străinătate, persoana fizică este obligată să înștiințeze ANAF prin completarea Declarației Unice pe care o va trimite Fiscului până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

În 2025, cota de impozitare pentru impozitul pe veniturile din premii este de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

Ce venituri din jocuri de noroc nu se impozitează

Nu sunt impozabile următoarele venituri obținute în bani și/sau în natură:

  • premii sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în suma de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu;
  • veniturile obținute că urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit.

Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv.

În cazul în care venitul brut primit la fiecare plata depășește plafonul neimpozabil de 66.750 lei, inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.

Cum se impoziteazîă jocurile de noroc în alte state europene

Sistemul de impozitare a jocurilor de noroc diferă de la stat la stat în Uniunea Europeană, existând și țări care nu le impozitează deloc, considerându-le câștiguri accidentale: Malta, Marea Britanie, Germania, Belgia sau Danemarca

De exemplu, Franța are una dintre cele mai vechi legislații în domeniu. Astfel, jucătorii sunt obligați să-și declare câștigurile prin completarea unui formular. Doar câștigurile de peste 1.500 de euro sunt supuse taxării în cotă de 12%.

În Spania taxarea variază între 20 și 25%. Pentru jucătorii de poker, statul a stabilit că aceștia sunt profesioniști și a stabilit un nivel de taxare de 19% pe suma încasată pentru rezidenții UE, respectiv de 24% pentru cei non-UE.

În Grecia, taxarea se aplică pe baza câștigului zilnic al jucătorului. Nu se aplică impozit pentru câștigurile de până la 100 de euro, după care crește progresiv, dar fără a depăși 20%, procent care se aplică la câștigurile care depășesc pragul de 500 de euro.

În Italia legislația spune clar că jucătorii trebuie să plătească un impozit de 20% la retragerea câștigului.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite