Criza francului a declanşat scandalul conversiei creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii cu credite în franci elveţieni pot negocia cu banca conversia împrumutului
Românii cu credite în franci elveţieni pot negocia cu banca conversia împrumutului

Dezbaterea privind soluţiile pentru cei cu credite în franci elveţieni s-a concentrat ieri pe conversia împrumuturilor în moneda naţională. Datornicii, ANPC şi o parte din parlamentari vor conversia finanţărilor la cursul istoric, dar BNR şi băncile se opun.

Aprecierea accelerată a francului elveţian în raport cu leul a declanşat din nou scandalul conversiei creditelor, în condiţiile în care asociaţiile clienţilor şi o parte din parlamentari doresc transformarea împrumuturilor la un curs istoric plus o marjă, mult mai mic decât cel actual, în vreme ce reprezentanţii băncilor comerciale şi ai Băncii Naţionale a României (BNR) consideră că o astfel de măsură este neconstituţională.

Situaţia este cu atât mai drastică cu cât francul a atins ieri un nou maxim istoric faţă de leu, cursul anunţat de BNR ajungând la 4,5054 lei/franc. Faţă de miercurea trecută, deprecierea este de 20,4%. 

Dezbateri aprinse ieri la şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor pe tema soluţiilor pentru românii cu credite în franci. Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare, a susţinut ca soluţie conversia creditelor în franci la cursul iniţial, plus 20%. El a dat ca exemplu Volksbank, care a propus clienţilor conversia creditelor în lei la cursul actual, dar la care se aplică un „discount la expunere“, care duce la un curs mai mic de 2,5 lei/franc. 

O opinie asemănătoare a susţinut şi deputatul PSD Ana Birchall, care a propus ca, la solicitarea clienţilor, conversia să se facă prin aplicarea unui curs mediu, determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei. 

ANPC critică băncile

Marius Alexandru Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a afirmat că operatorii financiar-bancari uită că, pentru a atrage clienţi, au avut în contracte o prevedere care spunea că, dacă moneda respectivă variază cu mai mult de 10%, atunci banca va converti creditul. „Numai că operatorii financiar-bancari încearcă să se exonereze de această clauză prevăzută în condiţiile generale de creditare. Aşa că, scuzaţi-mă, n-o să plâng eu operatorii financiar-bancari! Eu ţin cu consumatorii“, a afirmat Dunca. 

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a afirmat că nu se opune propunerii de conversie a creditelor la cursul iniţial, plus 20%, dar doar dacă există acordul băncilor.

BNR ameninţă cu riscul sistemic

Pe de altă parte, bancherii şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) spun că o conversie la un curs istoric ar fi neconstituţională, din cauză că afectează dreptul la proprietate al băncii asupra creanţelor. Concomitent, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, a avertizat că vor exista falimente bancare, în condiţiile în care 14 bănci au acordat credite în franci.

„Orice decizie privind o conversie la un alt curs de schimb decât cel din dată tranzacţiei produce pierderi pentru bănci. Rezolvarea printr-un act normativ care să stabilească conversia la un alt curs decât cel din ziua tranzacţiei nu se poate! (...) Sunt bănci care pot da faliment dacă conversia se face la curs istoric. Şi nu una sau două bănci riscă falimentul! Cineva spunea că volumul creditelor în franci nu reprezintă un risc sistemic, dar falimentul unei bănci este un risc sistemic“, a afirmat Cinteză. Două instanţe din România au dat deja câştig unor clienţi care cereau conversia la cursul iniţial.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite