Contoarele inteligente – avantajele prezente şi viitoare de care beneficiază consumatorii de energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
contoare inteligente

Contoarele inteligente reprezintă noua generaţie de aparate de măsurare a consumului de energie electrică, care va înlocui treptat generaţia veche de contoare, conform planurilor aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Contoarele inteligente funcţionează la adevărata capacitate doar când sunt integrate într-un sistem de măsurare inteligentă, care transmite informaţii către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. 

Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină şi alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicaţii PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Astfel, contoarele inteligente permit distribuitorului de energie electrică să colecteze şi să analizeze datele şi să afle care sunt zonele unde trebuie făcute îmbunătăţiri, iar consumatorului să-şi monitorizeze şi să-şi adapteze consumul. 

Cei care au deja un contor inteligent integrat într-un sistem complet, pot verifica informaţiile despre consumul propriu accesând contul online de pe calculator sau de pe un dispozitiv mobil. 

Avantajele contoarelor inteligente

Consumul este citit de la distanţă. Pentru că trimiterea indexului se face automat, securizat şi fără greşeli, furnizorul va putea factura consumul real, nu unul estimat. Pentru că transmiterea datelor este continuă, clienţii vor avea, pe viitor, libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare – vor putea opta şi în România pentru tarife flexibile (contorul inteligent permite stocarea mai multor tipuri de tarife), configurabile la nivel de interval orar sau zi, săptămână, lună, sezon. În viitorul nu foarte îndepărtat, electrocasnicele inteligente vor putea citi automat, din contorul inteligent, tarifele diferenţiate şi vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.

Consumul de energie poate fi mai uşor monitorizat şi controlat. Informaţiile despre consumul normal sau detaliat sunt afişate rapid şi pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon pentru o imagine clară a energiei consumate – prin accesarea contului online. Astfel, clienţii îşi pot ajusta comportamentul de consum pentru a economisi energie!

Clienţii sunt protejaţi de supratensiuni. Totodată, aceştia au şanse la o realimentare mai rapidă dacă deconectarea a fost cauzată de incidente din reţeaua de energie electrică, deoarece contorul poate oferi informaţii valoroase cu privire la poziţia, tipul şi magnitudinea incidentelor (la medie şi înaltă tensiune), reducând timpul pentru intervenţii, întrucât unele pot fi făcute de la distanţă.

Energia produsă este măsurată separat. Funcţia de măsurare bidirecţională a contorului inteligent permite integrarea facilă a unităţilor de generare a energiei şi a prosumatorilor. Fie că energia este produsă cu ajutorul turbinelor eoliene sau a panourilor solare, contorul va măsura separat energia care este livrată în reţea şi pe cea absorbită din reţea.

Prosumatorii, de exemplu, vor şti când consumă energie din reţea şi când consumă din energia regenerabilă pe care o produc ei înşişi. În plus, pentru clienţii de business, se deschide posibilitatea de definire a tarifelor complexe şi personalizate care permit reducerea costurilor în corespondenţă cu evoluţia preţului energiei pe piaţa de tranzacţionare a energiei. 

Economie de timp la schimbarea furnizorului. Schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, închiderea sau transferul de contract vor fi realizate de la distanţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite