Comisia Europeană a revizuit în jos creşterea economică a României, la doar 3,3%. PSD a bazat bugetul pe 5,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a revizuit, marţi, în scădere la 3,3% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, în condiţiile în care, în luna ianuarie, Executivul comunitar indica un avans al produsului intern brut de 3,8%.

Comisia Europeană a publicat marţi previziunile economice de primăvară. Pentru anul viitor, CE estimează continuarea declinului economiei, creştere economică fiind prognozată la 3,1%, faţă de 3,6% în ediţia din ianuarie.

În ce priveşte inflaţia, prognoza CE arată că preţurile vor creşte mai puţin decât anul trecut, dar vor continua să se majoreze cu 3,6% în 2019 şi cu 2,5% în 2020. 

Comisia Europeană subliniază riscurile pe care şi le asumă ţara noastră, pe de o parte din cauza incertitudinilor interne legate de creşterea succesivă a salariilor, care scumpesc costurile cu forţa de muncă, în ciuda riscurilor de micşorare a productivităţii. O altă problemă a României din acest punct de vedere este legat de „incertitudinea şi imprevizibilitatea politicilor publice”, care poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra consumului

şi investiţiilor, împiedicând creşterea economică”. ”În cele din urmă, creşterea inflaţiei în primul trimestru al anului 2019 ar putea indica un nivel mai ridicat al preţurilor”, decât se aştepta iniţial Comisia Europeană.

În Prognoza de primăvară 2019 - 2022, elaborată recent de Comisia de Strategie şi Prognoză, estimarea privind creşterea economiei în acest an a fost menţinută la 5,5%, însă valoarea nominală a produsului intern brut a fost revizuită în creştere uşoară la 1.031 miliarde de lei, de la 1.022 miliarde de lei în varianta de iarnă. Neschimbate au rămas şi prognozele de creştere pentru următorii trei ani, la 5,7% în 2020 şi 5% în 2021 şi 2022.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere la 3,1%, de la 3,4%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2019.

Prognozele FMI sunt mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind evoluţia economiei româneşti atât în 2019, de la 3,5% cât estima în ianuarie până la 3,6%, cât şi pentru 2020, de la 3,1% până la 3,3%.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite