Ciucă: Preţul gazului nu poate fi controlat decât prin ordonanţa de urgenţă pe care am elaborat-o înainte de 1 aprilie. Pentru această iarnă preţul este reglementat
0Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, că preţul gazului nu poate fi controlat decât prin ordonanţa de urgenţă elaborată înainte de 1 aprilie şi a menţionat că pentru această iarnă preţul este cel reglementat prin această ordonanţă.
Nicolae Ciucă a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Vadu, ce înseamnă pentru cetăţeni începerea producţiei de gaze naturale în cadrul proiectului MGD şi dacă se poate spune că iarna viitoare oamenii vor plăti mai puţin pentru gaze.
„Vom putea să susţinem că pentru iarna viitoare avem gaz. Preţul gazului în momentul de faţă nu poate fi controlat decât prin ordonanţa de urgenţă pe care am elaborat-o înainte de 1 aprilie, iar pentru această iarnă, iarna 2022/2023, preţul este reglementat prin această ordonanţă”, a explicat premierul.
Întrebat ce se va întâmpla atunci când această ordonanţă de urgenţă expiră, Nicolae Ciucă a declarat:
„Am şi spus cât se poate de clar că de la o zi la alta situaţia este cât se poate de dinamică. Şi atunci când am decis în coaliţie să emitem această ordonanţă cu perioadă de aplicare un an de zile, am considerat că este necesar ca, în funcţie de evoluţie, în funcţie de dinamica pieţei, să continuăm să monitorizăm şi să analizăm astfel încât, înainte ca ordonanţa să finalizeze producerea de efecte, să avem o altă decizie în acest sens”.
De asemenea, el a mai fost întrebat dacă Guvernul ar putea renegocia capitolul energie din PNRR
„Vom renegocia tot ce se poate renegocia în beneficiul cetăţenilor români şi a economiei româneşti”, a transmis Ciucă.
Premierul a participat marţi, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas.
„Participăm la un eveniment istoric. Este un moment istoric pentru industria energetică din România. Începerea producţiei de gaze în cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia. Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, aşa cum s-a specificat, în ultimii 30 de ani, iar luna aceasta primele cantităţi de gaze au fost deja introduse în piaţa autohtonă. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securităţii energetice într-un moment de cotitură în care Europa şi pieţele mondiale iau măsuri rapide pentru a-şi aproviziona cetăţenii şi economiile cu energie. Faptul că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an înseamnă că vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României. Reprezintă un salt remarcabil şi dovedeşte capacitatea României de a găsi noi resurse şi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina. Felicit compania Black Sea Oil and Gas pentru acest succes, un adevărat deschizător de drumuri pentru viitoarele investiţii în platoul continental al Mării Negre care aparţine României. ", a transmis premierul.