Chirie sau proprietate: Cât ar da românii pe un apartament

0
Publicat:

Bugetul pe care chiriașul ar dori să îl aloce pentru locuință este de 300 euro în medie pe lună, în vreme ce cumpărătorul ar dori să aloce un buget de 67.500 de euro pentru cumpărarea unei locuințe.

Mână care ține cheia unei case pe fundalul unei camere plină cu cutii necesare mutării
Românii vor să dea maximum 300 de euro pe chirie

Imoradar24.ro a verificat către ce anunțuri se orientează românii atunci când sunt interesați să cumpere sau să închirieze o locuință. 

Astfel, din totalitatea anunțurilor din ultimele trei luni au fost verificate anunțurile pentru care utilizatorii au inițiat un contact, ceea ce indică o intenție de cumpărare sau de închiriere.

Prețurile au fost calculate prin folosirea medianei, după eliminarea extremelor. Mediana este o formulă matematică asemănătoare mediei, dar care lasă distribuția egală în ambele părți.

Cu cât diferența este mai mare între media prețurilor cerută de vânzători și media prețurilor către care se orientează cumparatorii, cu atât timpul de așteptare până la tranzacție va fi mai îndelungat. Analizarea acestui indicator al discrepanței între cerere și ofertă, ne ajută să înțelegem dinamica tranzacțiilor într-o anumită perioadă.”, a declarat Mihai Cune, directorul Imoradar24.ro.

Tendințe la închiriere. Chiria medie dorită, 300 de euro pe lună

Bugetul mediu pe care românii doresc să îl aloce pentru chirie este de 300 de euro pe lună la nivel național, însă locuitorii din București, Cluj-Napoca, Constanța și Brașov se orientează preponderent pentru chirii peste medie, iar cei din Iași și Timișoara sub media națională.

În București, chiria medie către care se orientează utilizatorii este de 330 de euro pe lună pentru un apartament de două camere.

În Cluj-Napoca, oraș faimos pentru prețurile și chiriile sale mari, utilizatorii oferă 350 de euro lunar.

Surpriza o constituie Constanța, unde media este de 370 de euro. Nivelul este însă influențat de sezonul estival.

În Brașov, utilizatorii caută chirii de 320 de euro pe lună, în vreme ce în Iași de 295 de euro pe lună.

Timișoara se distinge printr-o medie de 245 de euro pe lună, însă spre deosebire de celelalte mari orașe, unde utilizatorii caută în special apartamente de două camere, în orașul de pe malul Begăi sunt căutate în special garsonierele.

image

1. Grafic privind mediana prețului la închiriere apartamente

Cât sunt dispuși românii să dea pentru chiria la casă

În privința caselor, chiria medie pe care utilizatorii ar dori să o ofere este de 650 de euro pe lună la nivel național.

Nivelurile cele mai mari se regăsesc însă în București (1.000 euro), Capitala fiind urmată de Cluj-Napoca (800 euro), Brașov (700 euro), Iași și Timișoara (ambele 650 de euro) și Constanța (550 euro).

image

2. Grafic privind mediana prețului la închiriere case și vile

Vânzări de locuințe. Cât ar da românii pe un apartament

În privința achiziției de locuințe, românii ar dori să aloce în medie 67.500 de euro la nivel național, iar ținta o reprezintă apartamentele de două camere.

Cel mai mare preț sunt dispuși să îl achite clujenii, cu o medie de 96.000 de euro.

În București, prețul pe care utilizatorii l-ar plăti este de 79.900 de euro, iar pe locul al treilea în clasament se află Brașovul, cu 74.276 euro.

Topul este completat de Constanța (73.000 euro), Timișoara (71.950 euro), Iași fiind pe ultimul loc între marile orașe (63.000 euro).

image

3. Grafic privind mediana prețului la vânzare apartamente

Surprize la case

În privința caselor, media națională este 86.000 de euro, însă în marile orașe ale țării prețurile pe care cumpărătorii sunt dispuși să le achite sunt mult mai mari.

Astfel, în Cluj-Napoca, prețul pe care un client l-ar plăti este de 260.000 de euro, în vreme ce în București media este de 170.000 de euro.

Top 3 este completat de Brașov (160.000 euro).

În clasament urmează Timișoara (150.000 de euro), Constanța (135.000 de euro) și Iași (119.000 euro).

Datele relevă o serie de informații interesante: în București, un cumpărător ar da 170.000 de euro pe o casă și ar putea primi o chirie lunară de 1.000 de euro, în vreme ce în Cluj-Napoca un client ar plăti 260.000 de euro, dar va putea să o închirieze teoretic cu doar 800 de euro pe lună.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite