CFR Călători şi-a majorat pierderile în primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cfr

Transportatorul de pasageri pe calea ferată CFR Călători, deţinut de stat, a înregistrat pierderi de 352 milioane lei în primul trimestru al acestui an, cu 12 milioane mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care companie îşi propune profit net anual de 60 milioane lei pentru a-şi putea plăti datoriile istorice în circa 30 de ani.

Astfel, compania a înregistrat, în primele trei luni ale anului trecut, pierderi de 340 milioane lei. În primele trei luni, acestea au crescut cu 3,5%, dar compania trebuia să încaseze o „compensaţie de la bugetul de stat, aferentă contractului de servicii publice, în valoare de 406 milioane lei”, se arată în răspunsul trimis la solicitarea News.ro.

Plata acestor compensaţii se face lunar. Practic, dacă ar fi primit compensaţia, CFR Călători ar fi înregistrat un profit de 54 milioane lei, potrivit calculelor News.ro.

Potrivit sursei citate, în primele trei luni, compania a înregistrat un avans de 1,5% în ceea ce priveşte numărul de călători transportaţi, până la 13,17 milioane. Numărul de călători transportaţi a crescut în contextul în care, de la 1 februarie, studenţii au gratuitate la biletele de tren indiferent de destinaţie şi de perioadă. Afacerile companiei au stagnat în ianuarie-martie, la 106 milioane lei, iar veniturile proprii au crescut cu 4%, până la 158 milioane lei.

Pachetele de compensaţii sunt acordate de stat pentru operatori pentru ca aceştia să opereze pe rute care, în condiţii normale, nu ar fi profitabile din cauza costurilor mari de operare neacoperite de veniturile din bilete.

CFR Călători a încheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de 2015, şi cu un profit de 1,2 milioane de lei, în linie cu rezultatele bugetate.

Compania arăta anterior că îşi va plăti datoriile istorice de 1,8 miliarde lei în circa 30 de ani, în cazul în care ar obţine un profit net de 60 milione lei anual, în contextul în care marja de profit este limitată la 3% din total cheltuieli.

Potrivit reprezentanţilor companiei, abia după achitarea datoriilor istorice CFR Călători va putea să folosească banii suplimentari în achiziţii de material rulant sau modernizări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite