CET Govora revine pe profit, după cinci ani, de la pierderi de 335 de milioane de lei la intrarea în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de energie CET Govora din Râmnicu-Vâlcea a înregistrat un profit cumulat de 9 milioane de lei în perioada septembrie-noiembrie, după pierderi de 335 de milioane de lei raportate la momentul intrării în insolvenţă, în urmă cu patru luni, ca urmare a renegocierii sau denunţării unor contracte, a anunţat luni administratorul judiciar Euro Insol.

„La 9 mai 2016, Tribunalul Vâlcea a deschis procedura insolvenţei CET Govora ca urmare a deprecierii indicatorilor financiari-contabili: pierderi de 335 milioane lei, datorii de 438 milioane lei, capitaluri proprii negative de 96 milioane lei, disponibil bancar de doar 170 mii lei, câtă vreme doar fondul lunar de salarii depăşea 10 milioane lei”, susţine Euro Insol, potrivit News.ro.

Astfel, CET Govora a înregistrat un profit de 2 milioane lei în luna septembrie, de 3,4 milioane lei în octombrie şi de 3,6 milioane de lei în luna noiembrie. Potrivit administratorului judiciar, compania a intrat pe profit după ce a luat măsuri precum denunţarea şi renegocierea a peste 100 de contracte, în special din creşterea preţurilor utilităţilor energetice furnizate către Oltchim şi Uzinele Sodice Govora. Compania a înregistrat, de asemenea, reduceri de costuri de peste 13 milioane de lei din renegocierea preţurilor de achiziţie la materiale, echipamente, furnituri, servicii, şi reducerea cu 12 milioane de lei a fondului de salarii, după ce a concediat 282 de angajaţi.

“De la deschiderea insolvenţei şi până în prezent s-au achitat peste 180 de milioane de lei datorii comerciale şi fiscale curente, creând, astfel, premise favorabile pentru implementarea cu succes a unui plan de reorganizare", mai arată Euro Insol. Compania de insolvenţă susţine că, din cele şapte termocentrale pe cărbune funcţionale în prezent în România, doar CET Govora înregistrază profit. În acelaşi timp, pierderile cumulate ale CE Hunedoara şi CE Oltenia depăşesc 2 miliarde lei, potrivit Euro Insol. 

Rezultatele financiare negative ale producătorului de utilităţi energetice de până acum au fost determinate de vânzarea sub cost în ultimii zece ani a energiei electrice şi termice către cei doi mari consumatori de pe platforma industrială Râmnicu Vâlcea, respectiv Oltchim şi Ciech Soda (Uzinele Sodice).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite