Cererea de heliu se va dubla până în 2035, pe fondul exploziei producţiei de cipuri
0Cererea globală de heliu este posibil să se dubleze până în 2035, susţinută de o creştere a cererii venită din partea industriei de semiconductori care nu dispune de alternative viabile, arată un raport al firmei de cercetare de piaţă IDTechEx, transmite Reuters.
Potrivit analiştilor de la IDTechEx, în 2035, cererea globală ar putea depăşi 322 milioane metri cubi de heliu, un gaz care este folosit în activităţile manufacturiere datorită proprietăţilor sale de răcire. Comparativ, între 2019 şi 2023, producţia globală de heliu s-a situat la o medie de 160 milioane metri cubi.
În paralel, piaţa globală de cipuri ar urma să înregistreze un avans de 13,1% numai în 2024, pe fondul unei cereri puternice pentru aplicaţii care utilizează inteligenţa artificială.
Heliul este esenţial pentru gestionarea căldurii în producţia de semiconductori şi în prezent nu există o alternativă viabilă. Având în vedere că heliu este o resursă limitată, rezervele globale totale ar putea să se epuizeze mult mai rapid din cauza cererii crescute venite din partea unor sectoare precum Inteligenţa Artificială, quantum computing, industria aerospaţială şi vehicule electrice.
Producţia de heliu, un gaz elementar uşor, al doilea după hidrogen, este aşteptată să crească pe măsură ce Qatarul şi Rusia îşi majorează producţia, se arată în raportul IDTechEx. Cu toate acestea, nu există nicio garanţie că nu vor apărea probleme pe lanţurile de aprovizionare din cauza tensiunilor geopolitice.
Cererea de heliu este posibil să crească de cinci ori în industria semiconductorilor, se arată în raportul IDTechEx. Heliu se produce doar în câteva ţări, iar SUA şi Qatarul sunt printre cei mai mari jucători din industrie. Air Products, Linde, Air Liquide şi Zephyr Solutions se numără printre cele mai mari companii producătoare de heliu din lume.
Heliul este un gaz elementar uşor (al doilea după hidrogen). Având cea mai mică dintre toate moleculele, acesta are cel mai scăzut punct de fierbere dintre toate elementele.
Heliul se regăseşte în atmosferă într-o concentraţie de aproximativ cinci părţi la un milion. Din cauza concentraţiei foarte scăzute, extragerea sa din aer este impracticabilă din punct de vedere comercial. Din fericire au fost găsite anumite depozite de gaze naturale care conţin cantităţi însemnate de heliu. Astfel, heliul comercial este obţinut în întregime din depozite de gaze naturale, din care o mică parte conţin heliu într-o concentraţie de aproximativ 0.3% din volum. Cea mai mare parte a heliului din lume provine din depozite de gaze naturale găsite în anumite zone din Texas, Oklahoma, Kansas şi pe versantul estic al Munţilor Stâncoşi.