Cele mai economice maşini Diesel: În ce condiţii sunt economice maşinile cu cel mai mic consum?
0
Motorizările Diesel pentru autoturisme au devenit deosebit de populare în Europa, jumătate dintre maşinile vândute utilizând drept combustibil motorina. Dintre acestea care sunt cele mai economice?
Atuurile care au impus motoarele Diesel, ce mai poartă denumirea de motoare cu aprindere prin compresie (explozia amestecului carburant-aer nu se aprinde cu scânteie de la bujie, ci prin creşterea bruscă a presiunii) sunt economia de combustibil şi puterea.
Avantajele unei maşini Diesel moderne sunt puterea motorului care a egalt varianta pe benzină, cuplu mare obţinut la o turaţie scăzută, consum scăzut şi un grad redus de plouare. În plus, scumpirea accentuată a petrolului a asigurat practic supremaţia mototorizărilor Diesel în Europa, unde restricţiile de noxe nu sunt la fel de drastice ca în SUA.
Cele mai economice maşini Diesel. Dezavantajele motoarelor pe motorină
Ca să menţionăm principalul dezavantaj al motoarelor care funcţionează cu motorină, trebuie specificat preţul cu 1.000 până la 1.500 de euro mai mare decât pentru motoarele clasice. Deci pentru a se justifica achiziţia unei maşini diesel trebuie ca diferenţa de preţ să fie amortizată într-un an. Aceasta înseamnă un rulaj mai mare de 20.000 de kilometri parcurşi pe an. Mai trebuie ţinut cont că întreţinerea motoarelor Diesel este mai scumpă decât a celor pe benzină.
Dacă circulăm foarte mult, iar fiecare litru de carburant la suta de kilometri contează, se pune întrebarea care dintre maşinile diesel sunt mai economice. Răspunsul este relativ simplu şi asemător ca şi la cele pe benzină: motoare cu capacitate cilindrică mică, dimensiuni reduse şi cât mai uşoare.
Cele mai economice maşini Diesel. Ţineţi cont de ieftinirea carburanţilor
Dar sunt şi diferenţa. De subliniat că maşinile mici şi alimentate cu motorină oferă cele mai bune consumuri, fiind de departe cele mai economice. Dar nu în orice condiţii. Maşinile mici sunt excelente pentru deplasările prin oras. Dar acest lucru nu este valabil şi pentru motorizările Diesel. Aceasta deoarece aceste motoare se încălzesc mult mai încet, ceea ce înseamnă consum mai mare.
Jurnaliştii britanici de la publicaţia Autoexpres au făcut topul celor mai eficiente modele comercializate în Europa:
Peugeot 208 1.6 Blue HDi - consum 3 litri/100 km
Renault Clio 1,5 dCi – 3,6 litri/100 km
Opel Corsa 1,3 CDTi – consum 3,6 litri/100 km
Kia Rio 1.1 CRDi – 3,6 litri/100 km
Skoda Fabia 1,4 Tdi – 3,8 litri/100 km
În final mai terbuie luat în calcul ieftinirea semnificativă a carburanţilor. Astfel de la aproape 6 lei pentru un litru de benzina sau motorina, în prezent pretul se apropie de 4,5 lei/litru. Astfel şi economiile exprimate în lei sunt mai mici la consumuri mai reduse. Motorizările Diesel pierde astfel din principalul lor atuu, economia făcută la pompa de motorină.