Cele mai aspre legi antifumat din lume: Pachete de o singură culoare “respingătoare” şi 3 ani de închisoare pentru vânzarea de tutun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul australian a lansat în dezbatere un proiect prin care se schimbă complet normele de comercializare pentru ţigări - una dintre reglementări impune o singură culoare pentru pachete. Cel mai probabil, culoarea aleasă va fi verde măsliniu, pe care fumătorii o consideră “respingătoare”.

Dacă proiectul va intra în vigoare, Australia va deveni una dintre ţările cu cele mai dure norme anti-fumat.

Proiectul interzice companiilor să îşi vândă produsele folosindu-se de logo-uri şi culori diferite.

De altfel, denumirea ţigărilor va fi scrisă cu litere mici şi uniforme pe ambalaj şi toate pachetele vor avea acelaşi design şi aceeaşi culoare - aşa numitul verde măsliniu.

Mai mult decât atât, ministrul australian al sănătăţii, Nicola Roxon, spune că pachetele trebuie să transmită mesaje referitoare la riscurile de îmbolnăvire şi de moarte pentru fumători.

Pe de altă parte, este de aşteptat ca producătorii să dea în judecată Guvernul pentru încălcarea legislaţiei cu privire la mărci. "Ce companie ar putea sta cu mâinile în sân atunci când mărci în valoare de miliarde sunt interzise pur şi simplu de pe piaţă?", se întreabă reprezentantul Brittish American Tabacco.

Pachete de ţigări.

Guvernul australian este de părere că măsura va reduce atracţia exercitată de ţigări mai ales asupra tinerilor. Piaţa de ţigări australiană a generat venituri totale de 8,3 miliarde de dolari australieni în 2008, o creştere de 2,9% din 2004 până în 2008.

Bolile legate de fumat ucid 15.000 de australieni în fiecare an, iar fumatul a fost identificat de către autorităţi ca cea mai frecventă cauza a bolii şi a mortalităţii în rândul celor care pot fi prevenite.

Studiile au arătat că logo-urile si designul ambalajului reduc eficacitatea mesajelor cu privire la pericolele pe care le reprezintă fumatul. Măsurile pe care Guvernul australian le-a luat a făcut ca procentul fumătorilor să scadă de la 30,5%, în 1988, până la 16,6%, în 2007. Se intenţionează ca până în 2018, doar 10% din populaţie să mai fie fumătoare.

Bhutan, primul stat din lume care a interzis vânzarea de tutun

Pe 3 martie, Sonam Tshering, un călugăr budist din Bhutan a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru că a încercat să ducă din India tutun de mestecat în valoare de 2,5 dolari. El a fost reţinut mai mult de o lună, iar după un proces de o săptămână a fost găsit vinovat de încălcarea strictei legislaţii anti-tutun, scrie Time.com.

În ianuarie, un tânăr de 24 de ani a fost prins de poliţie în timp ce călătorea dinspre frontiera indiană spre oraşul său de baştină din Bhutan, având asupra sa 48 de pachete de tutun.

Bhutan, care e monarhie constituţională din 2008, şi-a stabilit recent cele mai stricte legi antitutun din lume. Legea interzice vânzarea şi traficul de ţigări, iar pedepsele pot merge până la 3 ani de închisoare pentru oricine este prins fumând într-o "zonă restricţionată", cum ar fi de exemplu o bancă. Pentru aceste "fărădelegi", nu există nicio şansă să beneficiezi de eliberarea pe cauţiune.

Rezidenţii şi turiştii de peste 18 ani pot cumpăra tutun din afara Bhutanului, dar taxa percepută în ţară este de 100-200%, iar limitele stabilite sunt de 200 de ţigări, 30 de trabucuri sau 150 de grame de tutun de mestecat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite