Ce vor să exporte românii în China: lucernă, mezeluri, lactate, porumb, dar şi venin de viperă
0Pe lista cu produse pe care românii ar putea să le exporte în China se află şi veninul de viperă, pe lângă preparatele din carne de porc, carnea de oaie, lactatele sau porumbul.
„Menţionăm că România a demarat negocieri pentru exportul în Republica Populară Chineză de: produse din carne de porc, carne de oaie şi de pasăre, lapte şi produse lactate, porumb, venin de viperă“, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Până în prezent, România exportă în China carne de porc, material seminal provenit de la bovine şi miere.
Miercuri, 29 iunie, a debutat misiunea de audit a unei delegaţii de experţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) din Republica Populară Chineză în vederea demarării exportului de lucernă din România.
Un an în plus pentru lucernă
Ministrul român al Agriculturii, Achim Irimescu, a avansat către partea chineză propunerea de a extinde perioada de un an în care se poate exporta la o perioadă de doi ani şi de a accelera formalităţile pentru exportul lucernei.
„Sper ca în cel mai scurt timp să reuşim să permitem importatorilor chinezi să preia din România produse de cea mai bună calitate şi să găsim cele mai bune soluţii pentru a intensifica schimburile comerciale dintre cele două părţi“, a afirmat ministrul Achim Irimescu în cadrul întâlnirii.
Pe agenda misiunii oficiale, care se va finaliza pe data de 6 iulie, figurează vizite la diverse instituţii specializate în securitatea alimentară, dar şi la unităţi de producţie lucernă din judeţele Brăila, Olt, Teleorman şi Călăraşi, care şi-au manifestat interesul şi au aplicat pentru exportul de lucernă în Republica Populară Chineză.
Veninul de viperă, aur curat
Dacă în anii 2010-2011 cererea totală de venin pe plan mondial era de 6.500 spre 7.000 de kilograme, aceasta a crescut treptat până spre 10.000 de kilograme.
Având în vedere că fabricile de medicamente şi de cosmetice din Occident oferă între 1.500 şi 3.000 de euro pe gramul de venin (în funcţie de puritate), putem spune că afacerile exportatorilor care livrează acest produs sunt înfloritoare.
China este unul din marii jucători pe piaţa veninului de şarpe, astfel că pentru români încercarea de a intra pe această piaţă ar putea suna ca şi încercarea de a vinde legume grădinarilor, dar nu e chiar aşa: veninul de viperă este net superior veninurilor de la alte specii de şarpe.
Iar România are - în zonele montane - bazine extrem de bogate în „populaţii“ de vipere.