Ce ştim şi ce nu ştim despre explozia francului elveţian
0
Francul elveţian a fost astăzi victima propriei puteri. Alături de aur şi yen, moneda elveţiană este considerată o investiţie ultrasigură indiferent de furtunile economice. Dar ceea ce pentru investitori este paradis, pentru debitori (inclusiv cei români) astăzi a devenit un coşmar.
Atunci când lucrurile merg prost în lume, francul elveţian creşte. Acesta nu este însă neapărat un lucru care să îi bucure pe elveţieni. Astăzi, francul s-a apreciat, timp de două de ore, cu până la 30% în raport cu euro, după care a mai pierdut din creştere aproximativ 15 procente, scrie Adevărul Financiar.
Lucrurile stau în felul următor. În septembrie 2011 când aurul a ajuns la maxime istorice, Banca Naţională a Elveţiei a plafonat cursul monedei naţionale la 1,2 euro pentru un franc. Măsura era menită să protejeze economia naţională de o apreciere peste măsură a francului, ceea ce ar fi afectat serios economia naţională.
Pe 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a renunţat la plafon, de teamă că nu ar fi putut susţine achiziţile de euro la un curs artificial. Anticipănd o posibilă explozie a francuilui, banca centrală s-a protejat prin scăderea dobânzii cheie de la 0,25% la 0,75%. Practic, acum, o instituţie de credit care depune 100 de euro la Banca Centrală a Elveţiei, trebuie să plătească 75 de cenţi anual pentru acest serviciu. Măsura asigurătorie s-a dovedit însă insuficientă.
Citiţi mai multe pe acest subiect pe Adevărul Financiar