Ce soluţii avem dacă va dispărea Prima Casă şi avansul va fi mare la creditele ipotecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşte avansul la creditele imobiliare, ca urmare a aplicării legii dării in plată. Ce soluţii avem? FOTO Mediafax
Creşte avansul la creditele imobiliare, ca urmare a aplicării legii dării in plată. Ce soluţii avem? FOTO Mediafax

Reprezentanţii BNR şi cei ai băncilor, prin vocea asociaţiilor bancare, au ameninţat încă de anul trecut că, dacă legea dării în plată va fi aprobată, programul Prima Casă va dispărea şi creditele imobiliare se vor acorda în condiţii mult mai restrictive, în special de avans mărit.

Deja primele bănci au anunţat modificări la produsele ipotecare: Raiffeisen Bank a mărit avansul la 35% pentru creditele în lei şi 40% pentru creditele în euro, iar CEC Bank are în lucru un credit care include efectele dării în plată, cu avans mărit şi restricţii de creditare. De asemenea, sunt bănci care şi-au retras produsul Prima Casă de pe site (Alpha Bank şi Raiffeisen Bank), dar şi altele care aşteaptă dosare de credite Prima Casă, dupa ce au primit din partea statului plafonul integral solicitat (BCR), scrie FinZoom.ro.

Creşte avansul la creditele imobiliare, ca urmare a aplicării legii dării in plată. Ce soluţii avem?

1) Credit de nevoi personale pentru avans şi pentru restul, credit ipotecar

În primul rand, cei care nu au reuşit să pună bani deoparte pentru avans pot apela la un credit de nevoi personale pentru avans şi apoi un credit ipotecar. Principala condiţie însă este să le permită venitul pentru a obţine două credite.

Studiu de Caz:

Pentru un apartament de 50.000 euro, la care se cere un avans de 35% la un credit ipotecar, va trebui să faceţi mai întâi un credit de consum de 17.500 euro şi de diferenţă de 32.500 euro un credit ipotecar. Creditele vor fi făcute în lei (deoarece costurile cele mai bune sunt acum la creditele în lei şi nu aveţi risc de creştere a valutei).

Pentru a obţine cele două credite, o familie formată din doi adulţi şi un copil mai mic de 18 ani, ar trebui să aibă un venit de cel puţin 5.700 lei pe lună (în condiţiile în care nu mai are alte credite, carduri de credit şi overdraft şi banca ia în considerare un grad de îndatorare de 50%).

În aceste condiţii, familia ar plăti o rată lunară de 1600 lei pe 5 ani (pentru creditul de nevoi personale) şi 750 lei pe 30 ani (pentru creditul ipotecar). Deci, 2.350 lei lunar timp de 5 ani, apoi 750 lei încă 25 ani.

Comparativ, pentru a obţine acum un credit pentru locuinţă prin programul Prima Casa, aceeaşi familie ar trebui să aibă un venit lunar de 2.800 lei şi un avans de 2.500 Euro (5%), pentru acelaşi apartament de 50.000 euro, rata lunară fiind de 900 lei, timp de 30 ani.

Notă: am presupus că nu se vor modifica costurile pe întreaga perioada de creditare

Practic, daca va creşte avansul pentru creditele imobiliare, familia ar trebui să aibă un venit dublu, pentru a-şi permite aceeaşi casă.

2) Rate la Dezvoltator

Pe un dezvoltator imobiliar îl interesează să vândă proprietăţile. Nu îl interesează veniturile, dacă mai are familia şi alte credite sau este un client rău platnic. Dezvoltatorii au început să promoveze tot mai mult apartamente în rate, chiar şi fără avans, fiindcă nu au nimic de pierdut.

În cazul creditelor în rate direct la dezvoltator, vânzătorul nu primeşte banii în cont la încheierea tranzacţiei, ca în cazul unui credit. Vânzătorul este dezvoltatorul. Acesta pune ipoteca de rang I pe casa pe care ţi-o vinde, ipoteca ce va fi ridicată după achitarea în totalitate a ratelor. Dacă nu mai plateşti rata, îţi ia casa şi o poate da apoi altcuiva. Practic clientul plăteşte o chirie la propria casă, ipotecată.

Citiţi mai mult despre acest subiect pe FinZoom.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite