Câţi bani au băgat autorităţile în paradele, concertele şi fasolea de Ziua Naţională
0Românii au sărbătorit ieri Ziua Naţională cu parade militare, concerte şi mâncăruri tradiţionale, fasole, cârnaţi şi sarmale. Ce buget a fost alocat pentru aceste manifestări şi de unde au venit banii? „Adevărul” va prezintă sumele alocate de instituţiile statului şi autorităţile locale pentru evenimentele de 1 Decembrie.
Valoarea sumelor alocate de autorităţi pentru Ziua Naţională depăşeşte un milion de euro. Calculele realizate de „Adevărul“ includ însă doar cheltuielile declarate de autorităţi. Banii s-au dus fie pe parade, pe concerte, pe steguleţe sau pe mâncăruri tradiţionale care au fost oferite cetăţenilor.
Guvernul, cheltuieli mai mici
Guvernul a alocat pentru Ziua Naţională din acest an 400.000 de lei (aproape 90.000 de euro). Banii au venit din Fondul de Rezervă Bugetară pentru Ministerul Apărării Naţionale pentru participarea la parada militară naţională cu tehnică şi efective, potrivit Mediafax. Comparativ cu anul trecut, suma dată de Guvern Ministerului Apărării, suma este mai mică.
Tot pentru parada militară care a avut loc ieri la Arcul de triumf din Capitală, Ministerul Apărării Naţionale a alocat 450.000 de lei (100.000 de euro).
Guvernul a mai acordat 200.000 de lei (aproape 45.000 de euro) Ministerului Administraţiei şi Internelor în scopul manifestărilor de 1 Decembrie, potrivit sursazilei.ro.
Ministerul Afacerilor Externe a alocat misiunilor diplomatice, cu ocazia evenimentelor de 1 Decembrie, aproximativ 1,95 milioane de lei (aproximativ 430.000 de euro) pentru recepţii şi acţiuni de protocol şi alte 19.700 de euro pentru alte evenimente cultural artistice, informează românialiberă.
Primăriile şi Consiliile Judeţene s-au întrecut în manifestări şi bugete
În marile oraşe din ţară evenimentele organizate de Ziua Naţională au fost susţinute financiar atât de primării, cât şi de consiliile judeţene.
De exemplu, la Alba Iulia, Primăria şi Consiliul Judeţean au cheltuit 200.000 de lei (45.000 de euro) pentru evenimentele organizate de 1 Decembrie, potrivit rtv.net. Autorităţile locale au organizat concerte în aer liber, focuri de artificii şi au oferit o masă de aproximativ 3.500 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. Guvernul, care anul trecut a alocat un buget de 800.000 de lei (aproape 180.000 de euro) pentru manifestările de la Alba Iulia, în acest an, nu s-a oferit niciun ban.
La Arad, primărie a alocat o sumă de 500.000 de lei (peste 100.000 de euro) pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, dar şi a Sărbătorilor de iarnă. Evenimentele Bugetate au început vineri seara cu un concert de muzică uşoară, continuând sâmbătă cu parada portului popular, cu depuneri de coroane şi cu un spectacol de muzică populară.
La Braşov şi la Constanţa, autorităţile locale nu au acordat niciun sprijin financiar pentru evenimentele de 1 Decembrie. Primăria din Buzău a cheltuit 100.000 de lei (peste 22.000 de euro) pentru manifestările cu ocazia Zilei Naţionale, sumă din care 60.000 de lei au fost folosiţi pentru pregătirea a 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, dulciuri şi băuturi răcoritoare. Au fost organizate şi concerte de muzică populară.
La Cluj-Napoca, autorităţile locale au acordat 150.000 de lei (peste 33.000 de euro) pentru concerte de muzică folclorică şi uşoară. Onorariile artiştilor s-au ridicat la 60.000 de lei, iar focurile de artificii - la 30.000 de lei.
Autorităţile din Craiova au organizat doar un concert de muzică populară, pentru care Consiliul Local nu a alocat nicio finanţare. Singurii bani cheltuiţi au fost pentru parada militară, respectiv 2.000 de lei, sumă alocată din bugetul primăriei, potrivit declaraţiei primarului, citată de rtv.net.
Consiliul Judeţean şi Prefectura din Sibiu au cheltuit 55.000 de lei (peste 10.000 de euro) pentru un concert folcloric, paradă militară fără tehnică şi depuneri de coroane. La Târgu-Jiu primăria a cheltuit 40.000 de lei (8.800 de euro), suma care, în cea mai mare parte, a fost folosită pentru a pregăti aproximativ 1.800 de porţii de fasole cu ciolan, murături şi vin fiert.
Autorităţile locale de la Târgu-Mureş au alocat 25.000 de lei (5.500 de euro) pentru evenimentele de 1 Decembrie, adică depuneri de coroane, un ceremonial militar, un spectacol folcloric şi focuri de artificii.
Primăria din Timişoara a cheltuit 50.000 de lei (peste 10.000 de euro) pentru paradă militară, concert de muzică populară şi de pian şi focuri de artificii.
În majoritatea oraşelor mari din ţară au fost organizate evenimente de Ziua Naţională, care au inclus, în mare parte, parade militare, depuneri de coroane, concerte de muzică populară şi uşoară şi mese festive tradiţionale. Însă, nu toate autorităţile locale au declarat sumele alocate pentru aceste manifestări.