Cătălin Dumitru, vicepreşedinte KMG International: Din cauza sechestrului trebuie să oprim activitatea Oilfield Solutions, compania de upstream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sechestrul impus de către procurori asupra rafinăriei Petromidia nu afectează operaţiunile curente, însă este afectată activitatea companiei Oilfield Businees Solutions, care se ocupă de activităţile de explorare şi extracţie, iar grupul KMG International este forţat să sisteze activitatea în domeniul upstream, a declarat Cătălin Dumitru, vicepreşedinte al grupului, într-un interviu pentru Agerpres.ro.

„Sechestrul recent asupra bunurilor grupului, ale companiilor Rompetrol Rafinare şi Oilfield Business Solutions nu afectează operaţiunile noastre curente. Ne păstrăm calmul şi ne concentrăm asupra afacerii. Creează probleme la nivelul obiectivelor, pentru că nu putem dezvolta proiecte majore de investiţii, dat fiind că activele sunt sub sechestru şi nu le putem folosi pentru atragerea de noi finanţări. În acelaşi timp, proiectele de investiţii sunt afectate şi de imposibilitatea de a casa anumite instalaţii şi curăţa terenul din cadrul rafinăriei Petromidia“, a afirmat Dumitru, potrivit sursei citate.

De asemenea, el spune că sechestrul creează probleme angajaţilor care au primit maşini sau apartamente. „Totodată, acest sechestru creează o serie de mici probleme pentru angajaţii noştri. Există situaţii în care, spre exemplu, maşinile sunt sub sechestru, maşinile pe care compania le-a vândut angajaţilor pentru cel mai mic preţ, dar care nici măcar nu pot fi reparate. De asemenea, sunt probleme cu apartamentele care au fost acordate angajaţilor şi care nu le pot folosi, nu pot locui în ele şi nici nu le pot renova“, a completat oficialul.

Principalul efect îl constituie, însă, blocarea companiei Oilfield Business Solutions, susţine Cătălin Dumitru. Aceasta este, de fapt, fosta Rompetrol SA. 

„O altă problemă o reprezintă sechestrul pe activele companiei Oilfield Solutions, care activează în upstream, şi asta este cu adevărat o problemă. Din cauza acestui sechestru, trebuie să oprim activitatea companiei, sistând astfel practic activitatea companiei pe segmentul de upstream. În materie de angajaţi, aveam anul trecut câteva zeci de angajaţi, probabil 100, acum mai avem aproape 20.

Am încercat să ridicăm aceste probleme în discuţiile cu reprezentanţii guvernului şi ai administraţiei financiare, pentru a încerca să găsim soluţii pentru a ne continua operaţiunile, însă, din păcate, nu am ajuns încă în acest punct“, a mai precizat Cătălin Dumitru.

Sechestrul DIICOT şi staţia de butelii

Reamintim, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au instituit în data de 9 mai sechestru pe mai multe active ale KMG International, Rompetrol Rafinare (Petromidia) şi Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), până la concurarea sumei de trei miliarde de lei. Acesta este prejudiciul calculat de către procurori în Dosarul Rompetrol 2, disjuns din Dosarul Rompetrol.

Ulterior, din cauza sechestrului pus de DIICOT, Ministerul Finanţelor a fost obligat să revoce autorizaţia de antrepozit fiscal pentru staţia de îmbuteliere GPL a Rompetrol Gas de la Năvodari.

Datorii de peste 900 de milioane de lei la stat

Concomitent, Oilfield Business Solutions (Rompetrol SA) este unul dintre cei mai mari datornici la bugetul statului. Rompetrol SA a fost condamnată definitiv în anul 2014 la plata către buget a „Creanţei Libia“, alături de alte persoane fizice. 

Astfel, justiţia i-a condamnat definitiv, în luna octombrie 2014, pe Alexandru Bucşă, administrator şi director economic al Rompetrol la data faptelor, la patru ani de închisoare pentru complicitate la delapidare. El a mai fost condamnat la câte trei ani pentru complicitate la spălare de bani, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat. Instanţa a dispus ca Bucşă să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de patru ani, la care a adăugat un spor de doi ani, astfel că acesta a primit, în final, şase ani de închisoare.

Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice, a fost şi el condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la delapidare şi la un an pentru constituirea unui grup infracţional organizat. La pedeapsa cea mai grea a fost adăugat un spor de patru luni, astfel că acesta execută doi ani şi patru luni de închisoare.

Prin aceeaşi decizie, Rompetrol SA a fost obligată, în solidar cu cei doi, să plătească aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor. Astfel, justiţia a statuat că banii din „creanţa Libia“ se cuveneau, de fapt, statului.

Rompetrol SA trebuie să plătească, conform justiţiei, suma în cauză, plus dobânzi şi penalităţi. În final, datoria către stat, calculată de către Fisc, ajunsese la 934,2 milioane de lei în noiembrie 2015.

Solicitare de intrare în insolvenţă şi schimbarea numelui

Numai că, în loc să plătească suma respectivă, kazahii de la KazMunaiGaz au încercat să introducă societatea în cauză în insolvenţă în luna iunie a anului trecut. Tribunalul Bucureşti a respins, însă, solicitarea câteva zile mai târziu.

Ulterior, numele companiei a fost schimbat în Oilfield Exploration Business Solutions SA, aceasta conducând topul datornicilor către buget.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite