Cât îi va costa pe părinţi pregatirea ghiozdanului pentru noul an şcolar. Cursurile online i-ar putea forţa să apeleze la angajarea unei bone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Circa 44% dintre părinţi intenţionează să aloce rechizitelor necesare copiilor în noul an şcolar un buget cuprins între 500 şi 1.000 de lei, reiese din cel mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Potrivit sursei citate, alţi 34% se aşteaptă să cheltuiască în total mai puţin de 500 lei, în timp ce 22% au alocat peste 1.000 lei. În pregătirea bagajului pentru şcoală, părinţii vor achiziţiona rechizite şi papetărie (82%), ghiozdan (64%), penar (59%). 

Alţi 66% dintre părinţi prioritizează cumpărarea uniformei şcolare sau a hainelor potrivite pentru şcoală.

Totodată, 61% dintre cei care au copii care încep şcoala săptămâna viitoare au făcut deja, măcar parţial, cumpărăturile pentru cele necesare începerii şcolii, în timp ce 20% aşteaptă să afle de la presonalul didactic care sunt rechizitele de care va avea copilul nevoie înainte de a face achiziţii.

Potrivit sondajului, scoala online ar putea aduce noi schimbări în viaţa părinţilor, 58% dintre ei mărturisind că, din experienţa anului trecut, va fi nevoie să dedice mai mult timp pentru a-şi ajuta copilul la teme, ceea ce se va reflecta asupra vieţii lor profesionale. 

În acelaşi timp, 28% spun că într-un sistem majoritar sau exclusiv online, vor fi nevoiţi să lucreze de acasă pentru a se putea ocupa de copii, în timp ce 19% s-ar vedea nevoiţi să apeleze la angajarea unei bone sau la ajutor din partea membrilor familiei, pentru că serviciul nu le permite lucrul de acasă.

Conform specialiştilor Bestjobs, 76% dintre angajaţii care au copii şi care au participat la sondaj preferă cursurile cu prezenţă fizică, la şcoală. Doar 8% şi-ar dori cursuri exclusiv online pentru copiii lor dacă ar avea această posibilitate, din motive de siguranţă, în timp ce restul spun că sunt confortabili ca şcoala să se desfăşoare într-un sistem mixt, atât online, cât şi offline. 

Pentru 41% dintre părinţi, cea mai mare îngrijorare privind şcoala online este faptul că pot să apară lacune în educaţia copiilor, pe fondul lipsei de interacţiune directă dintre elev şi profesor. În acelaşi timp, 36% dintre ei se tem că şcolile nu au luat măsurile de igienă potrivite şi că riscul de infectare cu virusul Sars-COV-2 este în continuare ridicat. Astfel, părinţii consideră că unităţile şcolare ar trebui să fie mai bine pregătite pentru începerea acestui nou an şcolar, în contextul în care potenţialul pandemic nu mai este o noutate.

58% dintre respondenţi consideră obligatoriu ca toate măsurile sanitare să fie deja luate în toate unităţile la începerea anului şcolar. În plus, 51% consideră că ar fi necesare investiţii în modernizarea spaţiilor de învăţământ, iar 46% şi-ar fi dorit să fie implementat un program de uniformizare a nivelului de pregătire a elevilor care au făcut şcoală online. 

Până acum, doar o treime dintre angajaţii care au copii spun că au fost informaţi cu privire la condiţiile în care se reiau cursurile din acest an şcolar. 66% încă aşteaptă începutul şcolii pentru a avea toate informaţiile necesare despre modul în care vor învăţa copiii lor.

Potrivit reprezentanţilor Bestjobs, sondajul a fost efectuat în perioada 23 august - 06 septembrie pe un eşantion de 1.044 de utilizatori de internet din România.

Citeşte şi: Cheltuielile cu începerea anului şcolar, tot mai mari.Cât ajung să plătească părinţii pentru rechizitele necesare unui singur copil

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite