Casele de vacanţă invadează Piatra Craiului
0Rezervaţia naturală recunoscută la nivel european riscă pierderea trăsăturilor tradiţionale caracteristice zonei din cauza construcţiilor ridicate în apropierea parcului
Rezervaţia naturală recunoscută la nivel european riscă pierderea trăsăturilor tradiţionale caracteristice zonei din cauza construcţiilor ridicate în apropierea parcului naţional
Autorităţile de mediu verifică autorizaţiile de construcţie pentru vilele apărute. Edilii locali promit măsuri concrete, dar numai pentru construcţiile viitoare.
Un adevărat conflict a început între edilii din Zărneşti şi Moeciu, pe de o parte, şi inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi comisarii Gărzii de Mediu Braşov, de cealaltă parte, după ce aceştia din urmă au făcut mai multe controale în perimetrul Parcului Naţional Piatra Craiului.
Verificările au avut în vedere modul de eliberare a autorizaţiilor de construcţie, dacă acestea au fost avizate de Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului (PNPC), precum şi dacă s-au respectat condiţiile impuse în actele de reglementare.
Alterarea peisajului
Conform raportului realizat de instituţiile de control, "s-a constatat că rezervaţia se confruntă cu pericolul alterării peisajului, pierderea trăsăturilor tradiţionale caracteristice zonei, prin apariţia unor construcţii care nu se încadrează în specificul acesteia. Acolo unde nu au fost găsiţi proprietarii construcţiilor, s-a trecut la identificarea lor, urmând ca persoanele în cauză să prezinte autorităţilor autorizaţiile de mediu şi avizele emise de administraţia parcului, în termen de două săptămâni".
De asemenea, primăriile din localităţile Zărneşti şi Moeciu - pe a căror rază administrativă se află parcul - trebuie să prezinte registrele cu certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construcţie emise din 2005 până în prezent.
Edilii o scaldă, vilele se înalţă
Având în vedere presiunile din partea celor care vor să-şi ridice case sau să-şi valorifice terenurile la un preţ cât mai bun, reprezentanţii administraţiilor locale din zonă susţin că, dacă se vor lua măsuri clare de restricţionare a construcţiilor în perimetrul limitrof al parcului, rezervaţia nu va avea de suferit.
La Zărneşti, noul primar ales al oraşului, Dorin Bârlădeanu, spune că va interzice pe viitor construcţiile în zonă.
"Din câte cunosc eu, avem aproximativ 20 de imobile în apropierea parcului, care au fost ridicate pe vremea când bornarea rezervaţiei nu era făcută, şi toate au autorizaţii.
S-a mers pe ideea ca proprietarii să intre în legalitate. Pe viitor vom restricţiona însă investiţiile din zonă. Vom reactualiza planul urbanistic general, care va fi gata în maximum şase luni, şi vom stabili clar în ce condiţii se poate construi în acest perimetru".
Primarii spun că totul e legal
Pe de altă parte, primarul Zărneştiului spune, însă, că mai există o problemă care ar trebui reglementată, respectiv cea privind zonele din intravilanul oraşului, care fac parte şi din rezervaţie, unde apar cele mai multe probleme.
"Primăria a câştigat procesul şi a primit dreptul de a lansa construcţii, dar numai cu avizul Academiei Române. Acum vom lua legătura cu administraţia parcului şi vom stabili care sunt loturile care se pretează şi vom face demersuri pentru obţinerea avizelor necesare", a explicat Bârlădeanu.
Şi primarul comunei Moeciu, Nicolae Clinciu (aflat la al doilea mandat), a negat că pe raza localităţii ar exista construcţii ilegale, "atâta timp cât toate proiectele au fost aprobate de administraţia parcului".
Din câte cunosc eu, avem aproximativ 20 de imobile în apropierea parcului, care au fost ridicate pe vremea când bornarea rezervaţiei nu era făcută, şi toate au autorizaţii. Pe viitor vom restricţiona, însă, investiţiile din zonă. Vom reactualiza planul urbanistic general şi vom stabili clar în ce condiţii se poate construi în acest perimetru
Dorin Bârlădeanu,
primarul oraşului Zărneşti
Rarităţi florale în rezervaţie
În zona Piatra Craiului se găseşte o vegetaţie mai puţin bogată în specii, din cauza preponderenţei aproape absolute a calcarelor.
Totuşi, se găsesc specii unice în lume de floră, unele dintre ele, cum ar fi garofiţa Pietrei Craiului (dianthus callizonus), fiind faimoase.
Garofiţa este simbolul masivului, ocrotită ca monument al naturii.
Creşte numai pe coastele abrupte din Piatra Craiului, fiind endemică pentru acest masiv.
Are tulpina scundă, poartă la vârf o singură floare formată din cinci petale late, distanţate la vârf, de culoare roşie-carmin. Frunzele înguste şi alungite sunt aşezate în perechi.
Alte specii protejate sunt floarea-de-colţ (Leontopodium alpinum) şi ghintura galbenă (Gentiana lutea).
Arie protejată, premiată de Comisia Europeană
Masivul Piatra Craiului a fost declarat rezervaţie naturală prin decizia Consilului de Miniştri din 28 martie 1938, motivaţia fiind "caracterul unic al masivului, unde se găsesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum, dar şi frumuseţea peisajului".
La acea dată, parcul se întindea pe o suprafaţă de numai 440 de hectare. Ulterior, în 1972, aria a fost extinsă la 900 de hectare, pentru ca, în prezent, zona de parc naţional să ocupe 9.894 de hectare. Zona de conservare specială acoperă o suprafaţă de 4.879 de hectare.
La momentul înregistrării primului amenajament silvic pentru zona Piatra Craiului, în anul 1952, mai mult de 17 procente din suprafaţa totală a masivului s-a avut în vedere pentru conservare.
În urmă cu 18 ani, masivul Piatra Craiului a fost declarat parc naţional, prin ordin al ministrului agriculturii de la acea vreme, alături de alte 12 parcuri din România. Importanţa acestei arii protejate la nivel european este certificată prin decernarea în 2006, de către Comisia Europeană, a "Diplomei Europene pentru Arii Protejate" şi prin includerea teritoriului parcului în reţeaua europeană de arii protejate "Natura 2000".
30 de trasee turistice
Parcul Naţional Piatra Craiului, a cărui principală atracţie o constituie masivul cu acelaşi nume, este străbătut de 30 de trasee turistice.
Acestea conduc către zone apreciate de pasionaţii excursiilor montane, destinaţii precum Prăpăstiile
Zărneştilor, Cerdacul Stanciului sau Peştera Dâmbovicioara.
Cei care aleg Piatra Craiului ca loc pentru excursii montane au la dispoziţie cinci refugii turistice.
Primele excursii în masivul Piatra Craiului au fost relatate într-un articol scris înainte de mijlocul secolului
al XIX-lea.
După anul 1950, expediţiile montane ştiinţifice au devenit tot mai numeroase, astfel fiind descoperit unul din cele mai importante avene, respectiv Avenul Vladusca.