Casa Verde Fotovoltaice: când pot începe lucrările efective de instalare a panourilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înscrierile pentru obținerea de subvenții pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pe acoperișurile locuințelor prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 s-au încheiat pentru patru regiuni de dezvoltare - București-Ilfov, Centru, Nord-Est și Nord-Vest.

Multe panouri fotovoltaice instalate pe o casă
Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a dovedit un succes în acest an

Aplicația funcționează foarte bine, iar epuizarea fondurilor pentru fiecare regiune în câteva minute confirmă interesul crescut al beneficiarilor pentru aceste sisteme, care reduc semnificativ facturile de energie electrică.

"Observăm un interes mare pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice în toată țara. Aplicația a funcționat foarte bine și ne bucurăm că beneficiarii sunt interesați să-și reducă facturile de energie prin aceste proiecte. Fondurile s-au terminat repede și rămâne să vedem câți beneficiari din cei înscriși pot merge mai departe. Sperăm ca toate aceste fonduri alocate să fie introduse în economie cât mai curând posibil, analiza dosarelor să fie cursivă și să avem un nou program de finanțare și în anul următor", a declarat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.

Aplicația va fi redeschisă și pentru celelalte regiuni și lăcașele de cult

În continuare, urmează să se deschidă aplicația pentru depunerea de proiecte și din celelalte patru regiuni - Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest și Vest - și apoi și pentru lăcașele de cult.

"Așteptăm finalizarea etapei de depunere a proiectelor, apoi, răspunsul AFM pentru ca instalatorii să înceapă să analizeze dosarele beneficiarilor care s-au înscris și să începem cât mai curând instalările. Noi preconizăm că am putea începe să montăm sistemele de panouri fotovoltaice din luna septembrie", a precizat Dan Tudose.

Cei 20.000 de lei acoperă 90% din costul unui sistem fotovoltaic de 3kWp

În 2023, Casa Verde Fotovoltaice beneficiază de un buget de 1,75 miliarde lei, sumă ce poate asigura finanțare pentru 87.000 de gospodării. Finanțarea acordată pentru persoane fizice rămâne la nivelul programului anterior, respectiv la 20.000 de lei, pentru un sistem fotovoltaic de 3 kWp, solicitantul având obligația să plătească o contribuție proprie în valoare de 2.000 de lei.

"Subvenția de 20.000 de lei acoperă 90% din costul unui sistem fotovoltaic de 3 kWp, care înseamnă aproximativ 8 panouri și care acoperă necesarul unei locuințe în proporție de 80%. Acest sistem reprezintă un minim necesar și, la nevoie, pot fi instalate panouri suplimentare și, în funcție de cerințe sau consum, chiar și baterii pentru stocarea energiei. În general, investiția într-un sistem fotovoltaic se amortizează în aproximativ 5 ani. Prin subvenția acordată prin Casa Verde Fotovoltaice, perioada de amortizare se reduce la mai puțin de un an de zile. Contribuția proprie a beneficiarului, de 2.000 de lei, reprezintă practic suma facturilor pe aproximativ un an", a explicat Dan Tudose.

Managerul E-Acumulatori.ro subliniază că este foarte important să nu rămână fonduri nefolosite, având în vedere faptul că după epuizarea fondurilor alocate regiunilor, aplicația s-a blocat și nu au mai putut fi depuse proiecte.

"Pe cei care nu au reușit să se înscrie în program îi îndemnăm să se adreseze AFM pentru ca și celelalte fonduri care nu vor fi alocate din diverse motive să poată fi realocate acolo unde este cerere. În programele anterioare, în unele regiuni care nu au avut subvenții deschise sau interes mai mare, bugetul a fost alocat pe o perioadă îndelungată de timp. Este foarte important ca toți cei interesați să aibă o șansă să acceseze finanțări pentru instalarea de sisteme fotovoltaice. Față de anii anteriori, astăzi interesul este mult mai mare, lumea a înțeles că factura de energie înseamnă un cost care poate fi acoperit cu un sistem fotovoltaic și este direcția spre care trebuie să mergem cu programe de subvenționare multianuale", a adăugat Dan Tudose.

Numărul prosumatorilor crește vertiginos

Interesul consumatorilor pentru dobândirea statutului de prosumator a crescut foarte mult în ultimii ani. Conform datelor ANRE, dacă în 2019 în România erau numai 300 de prosumatori, numărul acestora a crescut de 130 de ori până la finalul anului 2022, când erau înregistrați 40.171 prosumatori. Pentru 2023, ANRE a prognozat peste 100.000 de noi prosumatori, numărul acestora putând ajunge, până la sfârșitul acestui an, la circa 150.000.

Deși interesul pentru instalarea de panouri fotovoltaice a crescut semnificativ, România se află, încă, pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește capacitatea instalată. Potrivit celor mai recente date publicate de International Energy Agency (IEA), sistemele fotovoltaice instalate generau aproximativ 4,4% din consumul total de energie al României, la finalul anului 2022, mult sub media UE de 8,7%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite