Norvegia reia procedurile de acordare a licenţelor pentru parcurile eoliene terestre, după o pauză de trei ani

Norvegia reia procedurile de acordare a licenţelor pentru parcurile eoliene terestre, după o pauză de trei ani

FOTO: Shutterstock

Norvegia va relua procedurile de acordare a licenţelor pentru dezvoltarea parcurilor eoliene terestre după o pauză de trei ani, limitându-le însă la municipalităţile care sunt dispuse să găzduiască turbinele gigantice, potrivit ministerului Energiei, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procesul de aprobare a noilor parcuri eoliene fusese suspendat în 2019, pe fondul unei reacţii negative faţă de construcţia acestora pe terenuri virgine.

„Trimitem astăzi o scrisoare către NVE (autoritatea de reglementare), prin care le solicităm să redeschidă procesul de acordare a licenţelor pentru fermele eoliene terestre”, a declarat reporterilor ministrul norvegian al Petrolului şi Energiei, Terje Aasland.

Cu toate acestea, o condiţie prealabilă pentru acrodarea u nei licenţe va fi ca municipalitatea gazdă să fie în favoarea unor potenţiale proiecte, a adăugat el.

Grupul de lobby energetic Energi Norge a salutat decizia, subliniind că energia eoliană este esenţială pentru tranziţia energetică şi menţinerea preţurilor energiei sub control.

„Fără acces la o nouă capacitate de producţie, vom deveni mai dependenţi de importuri şi de preţuri constant ridicate”, a declarat şeful Energi Norge, Knut Kroepelien, într-un comunicat.

Surplusul tradiţional de energie electrică din Norvegia, derivat în principal din hidroenergie, este estimat să scadă în următorii ani, pe fondul creşterii cererii din sectorul transportului şi al industriei.

Norvegia, care este al doilea mare exportator de petrol şi gaze din Europa după Rusia, îşi propune să-şi crească producţia de energie electrică regenerabilă, provenită din energie eoliană şi solară, menţinând în acelaşi timp o producţie semnificativă de petrol.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările