Elon Musk este acuzat că perturbă activităţile spaţiale ale Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elon Musk FOTO Arhivă
Elon Musk FOTO Arhivă

Chinezii se plâng că au fost nevoiţi de două ori în acest an să-şi devizie staţa spaţială pentru a evita o coliziune cu sateliţii lui Elon Musk.

Multimiliardul şi antreprenorul tehnologic Elon Musk a devenit o ţintă a criticilor în China, ceea ce i-ar putea afecta afacerile în gigantul asiatic. Cel mai bogat om din lume, care tocmai a fost ales Personalitatea Anului 2021 de revista „Time”, este acuzat de manevre periculoase în spaţiu.

Potrivit unei plângeri adresate la începutul lui decembrie de regimul de la Beijing Biroului pentru Afaceri Spaţiale al ONU, cu sediul la Viena, în Austria, staţia spaţială Tiangong („Palatul Ceresc”) a fost nevoită de două ori, pe 1 iulie şi pe 21 octombrie, să efectueze mişcări pentru a nu se ciocni de sateliţii Starlink, o divizie a companiei SpaceX, fondată de Elon Musk în 2002. „Din motive de siguranţă, Staţia Spaţială a Chinei a implementat protocolul preventiv pentru evitarea coliziunilor”, se arată în documentul primit de ONU.

Acuzaţiile imputate de China lui Elon Musk sunt în curs de analiză. Contactată de Reuters pentru a lămuri situaţiile invocate de China, SpaceX nu a reacţionat deocamdată.

În schimb, susţinătorii regimului de la Beijing au luat foc pe reţelele de socializare aflate la dispoziţia lor. Într-un mesaj publicat luni pe platforma de microblogging Weibo, asemănătoare Twitter, un utilizator se declară revoltat şi spune despre sateliţii Starlink că „nu sunt decât o grămadă de gunoaie spaţiale”. Un alt utilizator îi cataloghează drept „arme americane de război spaţial”.

Boicotarea Tesla

Alţi internauţi le cer chinezilor să nu mai cumpere maşini electrice Tesla. „Pregătiţi-vă de boicotarea Tesla”, scrie un utilizator de Weibo, al cărui mesaj a fost vizualizat de 87 de milioane de ori. „Chinezii cumpără Tesla şi îi dau bani lui Musk ca să lanseze sateliţi şi să-i arunce împotriva staţiei spaţiale chineze”, a comentat un alt internaut.

Piaţa chineză este crucială pentru Tesla, în condiţiile în care compania lui Elon Musk dispune de o uzină la Shanghai şi îşi vinde un sfert din maşini în cea mai populată ţară din lume.

Constelaţia Starlink este formată din aproximativ 1.900 de sateliţi, care sunt lansaţi din 2018 pentru a înlesni conexiunea la internet în întreaga lume. Această constelaţie a crescut semnificativ circulaţia obiectelor în spaţiu.

Conform estimărilor disponibile în prezent, aproape 30.000 de sateliţi şi deşeuri spaţiale plutesc în prezent pe orbita Pământului. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă au cerut guvernelor să împărtăşească datele de care dispun pentru a reduce în acest fel riscul de producere a unor coliziuni catastrofale.

La sfârşitul lui noiembrie, agenţia spaţială americană NASA a fost nevoită să anuleze brusc o lansare în spaţiu din cauza unor riscuri prezentate de resturi spaţiale.

China a început construirea staţiei spaţiale în aprilie, odată cu lansarea Tianhe, cel mai mare dintre cele trei module ale sale. Finalizarea staţiei spaţiale chineze este preconizată pentru anul viitor, după patru misiuni cu echipaj. Două misiuni de acest tip au fost deja efectuate deja.

Vă recomandăm şi: 

Tesla, investigată în SUA din cauza unei funcţii de jocuri disponibilă pe ecranele tactile a 580.000 de automobile

Povestea „bebeluşului Tesla”, o încercare de a salva imaginea pătată a companiei lui Elon Musk

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite