Cum a reuşit miliardarul Frank Timis să plătească taxe de numai 35 de lire, deşi deţine un imperiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank Timis FOTO BBC
Frank Timis FOTO BBC

Un om de afaceri român a trăit o viaţă de lux şi a reuşit să plătească taxe de numai 35,20 lire sterline, arată o investigaţie a BBC.

UPDATE British Petroleum (BP) respinge ferm orice acuzaţii, aşa cum se înţeleg din ancheta BBC, potrivit cărora ar fi comis vreo ilegalitate atunci când au cumpărat de la Franck Timiş cele două concesiuni de gaz la care s-a referit postul britanic. Suma pentru care a fost încheiată tranzacţia între BP şi Frank Timiş este comparabilă nivelulului la care este preţul pieţii iar clauzele contractuale sunt confidenţiale, o practică obişnuită în acest tip de tranzacţii, precizează gigantul britanic. BP mai notează că acuzaţiile BBC sunt "absurde" şi că banii plătiţi către Frank Timiş sunt achitaţi exclusiv din fondurile companiei şi nu sunt suportaţi în nici un fel de veniturile care revin Senegalulului sau partenerilor lor.

UPDATE Investigaţia BBC mai arată că Frank Timis este acuzat că l-a mituit pe fratele preşedintelui din Senegal pentru a-şi păstra două mari concesiuni de gaz, pe care le-a vândut ulterior către British Petroleum, scrie G4Media.

Potrivit investigaţiei, Frank Timiş l-ar fi angajat cu 25 de mii de dolari pe lună pe fratele preşedintelui la una din companiile sale, iar preşedintele ar fi acceptat să-şi păstreze concesiunile câştigate în mandatul predecesorului său.

BBC susţine că British Petroleum a cumpărat afacerea lui Timiş în 2017 cu 250 de milioane de dolari, însă documentele obţinute de ziariştii britanici arată că BP ar urma să plătească companiei lui Timis în următorii 40 de ani redevenţe cu o valoare cuprinsă între 9 şi 12 miliarde de dolari.


Frank Timis stă într-un penthouse pentru care plăteşte o chirie lunară de 14.000 de lire sterline şi ia masa în cele mai bune restaurante din Londra.

Cu toate acestea, el a plătit în anul 2017 taxe în valoare de numai 35,20 lire sterline, după ce a afirmat că nu avea niciun venit, în ciuda faptului că deţine un imperiul de afaceri la nivel mondial.

Avocaţii lui Timis spun că omul de afaceri şi-a respectat pe deplin toate obligaţiile fiscale.

Documentele obţinute însă de BBC Panorama şi Africa Eye dezvăluie cum a reuşit Frank Timis să facă acest lucru. Potrivit acestora, în 2017, Timis a încasat prin afacerile totale circa 670.000 de lire sterline.

În principal, aceste venituri erau plăţi numite distribuţii, care ar fi trebuit să fie impozabile. Însă cu puţin timp înainte de a-şi prezenta declaraţia fiscală, Timis a transformat aceste plăţi în „împrumuturi netaxabile”. BBC arată că au fost fabricate ante antedatate, care au făcut  împrumuturile să pară legitime.

John Christiansen, de la Tax Justice Network, o organizaţie independentă din domeniul taxelor internaţionale, susţine că Timis ocoleşte legea. „Totul arată că este o manevră pentru a fenta plata taxelor. Şi, dacă este aşa, pentru că fentarea a fost făcută retrospectiv, par să existe dovezi că aceasta este o fraudă fiscală şi că ar trebui investigată”, susţine Christiansen.

Jurnaliştii BBC au vorbit, de asemenea, cu omul care conduce fondul de investiţii care l-a ajutat pe Timis să evite plata taxelor. Philip Caldwell este directorul care, la o întâlnire din Elveţia, a acceptat să antedateze împrumuturile.

Semnătura lui se regăseşte pe procesul verbal, dar el spune că întâlnirea nu a avut loc niciodată şi că procesul-verbal al întâlnirii este fals. „Are semnătura mea, dar ceea ce pot spune este că nici o întâlnire nu a avut loc vreodată. Nu eram în Elveţia în acel moment”, spune Caldwell.

Documentele scurse sugerează, de asemenea, că Timis nu a plătit niciun impozit pe venit în Marea Britanie nici în anul 2016.

Avocaţii lui Timis spun că neagă vehement acuzaţiile. „Domnul Timis şi-a respectat pe deplin toate obligaţiile fiscale şi a primit asistenţă juridică în toate etapele pentru a se asigura că a făcut acest lucru”, spun ei.

Omul de afaceri român nu a stat niciodată departe de controverse. El are două condamnări pentru trafic de heroină în anii 1990 şi a fost implicat într-o serie de proiecte miniere din Africa ce au eşuat.

Frank Timis are două companii miniere listate pe bursa din Londra. Una dintre acestea, Regal Petroleum, a primit cea mai mare amendă de pe bursă, în 2009, după ce şi-a înşelat investitorii. Regal Petroleum le-a spus investitorilor că se aşteaptă să găsească petrol în Grecia, chiar dacă ştia că regiunea în cauză era uscată.

Avocaţii lui Timis au afirmat că acesta deţinea doar o participaţie minoritară în Regal Petroleum şi nu era în consiliu în momentul în care compania a primit amenda. Ei au spus: „Domnul Timis a fost investigat şi a fost găsit nevinovat în legătură cu rolul său în Regal Petroleum”.

Reacţia afaceristului român

BBC a publicat ulterior şi reacţia omului de afaceri la investigaţie, pe care o redăm mai jos:

„Acuzaţiile sunt false în întregime. Nu există niciun fel de încălcare a legii în legătură cu concesiunile de petrol şi gaze din perimetrele Saint-Louis Offshore Profond şi Caya Offshore Profond.

Realitatea în legătură această investiţie – care a fost premiată de preşedintele Wade (Abdoulaye Wade, fostul preşedinte al Senegalului, n.r) – este că a fost o investiţie speculativă de mare risc, care a generat costuri substanţiale şi obligaţii de investiţii. În timp ce proiectul era premiat, nu s-au descoperit niciun fel de hidrocarburi şi exista o posibilitatea foarte mare nici să nu se descopere. În ultimii 40 de ani, numeroase multinaţionale şi companii de petrol şi gaze au avut posibilitatea să exploreze regiunea, dar niciuna nu a făcut acest lucru, din cauza riscurilor pe care proiectul le implica. În 2014, încă nu se ştia dacă în regiune vor fi găsite zăcăminte de petrol sau gaze.

După mai multe etape de pionierat, generate de hotărârea şi experienţa domnului Timiş, precum si datorită relaţiilor sale credibile cu alti dezvoltatori din domeniul perolului si gazelor, proiectul are potenţialul de a genera venituri de miliarde de dolari pentru oamenii din Senegal şi de a produce energie care ar putea alimenta întreaga Africă de Vest, în beneficiul a milioane de oameni.

Suntem mândri de munca noastră şi respingem din nou toate aceste acuzaţii nefondate”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite